Egypt: Mursí odmítá "puč", má stále podporu USA

2. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Spolupracovníci prezidenta Mursího, který čelí milionovým protestům a ultimátu ozbrojených sil, dávají najevo, že se prezident nemíní vzdát. Zároveň USA dávají najevo, že nepopulární prezident se stále těší jejich podpoře.

Podle včerejšího ultimáta ozbrojených sil má Mursí do 48 hodin vyhovět "požadavkům lidu", tedy nepřímo řečeno buď odstoupit, nebo přinejmenším vypsat předčasné volby.

Úřad prezidenta dal ovšem najevo, že toto prohlášení považuje za státní převrat, avšak domnívá se, že bez schválení Američany, kteří jsou hlavním dodavatelem výzbroje a masivní vojenské pomoci, se takový podnik nemůže uskutečnit.

Americký prezident Obama dal v pondělí najevo, že Mursí dosud neztratil jeho podporu. "Neděláme taková rozhodnutí na základě počtu hlav v protestním pochodu, ale zakládáme rozhodnutí na tom, zda vláda naslouchá opozici, dodržuje svobodu tisku, dodržuje svobodu shromažďování, nepoužívá násilí nebo obtěžování, pořádá spravedlivé a svobodné volby," řekl Obama.

Avšak v Egyptě se zdá, že ledy se již hnuly, neboť deset ministrů rezignovalo a po celonočním obléhání bylo vypáleno káhirské sídlo Muslimského bratrstva.

Experti upozorňují, že pokud Mursí neodstoupí, bude se stupňovat tlak ze strany opozice, ale jestliže odstoupí, radikalizují se islamistické skupiny a mohou zahájit násilný boj za obnovení islámského režimu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7129

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2013