Spojené státy přiznaly, že "byly v kontaktu s řadou zemí ohledně možného letu Edwarda Snowdena"

3. 7. 2013

čas čtení 4 minuty

  • Bolivijský velvyslanec u OSN uvedl, že jeho země podá oficiální stížnost v OSN kvůli "únosu" bolivijského prezidenta. Celá řada jihoamerických zemí vyjádřila rozhořčení nad incidentem, kdy bylo letadlo s bolivijským prezidentem donuceno přistát ve Vídni. Incident odsoudila i argentinská prezidentka Cristina Kirchner a Rafael Correa, prezident Ekvádoru. V jižní Americe sílí vážné znepokojení nad tím, jak Spojené státy terorizují jiné země ohledně případu Edwarda Snowdena.
  • Americká vláda přiznala, že byla v kontaktu s jinými zeměmi ohledně možných letů letadel, na jejichž palubě by mohl být Edward Snowden. Sdělilo to americké ministerstvo zahraničí.
  • Odposlouchávací zařízení nalezli Ekvádorci na svém velvyslanectví v Londýně dne 17. června, v době, kdy Julian Assange poskytoval rady americkému whistleblowerovi Edwardu Snowdenovi, jak se dostat z Hongkongu. List Guardian uvádí, že odposlouchávání musela schválit britská konzervativní minstryně Theresa Mayová.
  • Bolivijský prezident Eva Morales uvedl, že nucená zastávka jeho prezidentského letadla ve Vídni na cestě domů z Moskvy na základě nepodloženého obvinění, že je na palubě whistleblower Edward Snowden, byla "pokusem mě zastrašit a potrestat".
  • Deník Guardian cituje informace od jednoho bolivijského inženýra, žijícího v Mnichově o tom, jak reaguje Bolívie na incident, kdy bylo bolivijské letadlo s prezidentem donuceno přistát ve Vídni: "Udělali to, protože je Bolívie malá země. Žádná země by se něco takového neodvážila udělat Číně či Rusku, protože takový stupidní čin by mohl být důvodem k válce. Není pro to omluvy: Je ignorantstvím, pokud někdo přijímá a hájí takový čin. Naštěstí se většina Evropanů za tento čin stydí a to se dočtete ve většině deníků v Evropě," řekl deniku Guardian Ronald Guzman.
  • Index on Censorship, známý mezinárodní časopis se sídlem v Londýně, bojující proti potlačování svobody slova, vyzval členské země Evropské unie, aby splnily své závazky na ochranu svobody slova. Generální ředitelka listy Kirsty Hughesová uvedla: "Členové Evropské unie mají povinnost ochraňovat svobodu projevu a neměly by zasahovat do práva jednotlivců usilovat o získání azylu. Edward Snowden je whistleblower, jehož práva na svobodu projevu musejí být chráněna a nesmějí být kriminalizována."
  • Latinskoamerické země dnes plánují krizové zasedání, na němž se bude jednat o tom, že bolivijský prezidentský speciál s bolivijským prezidentem Evo Moralesem byl nucen přistát ve Vídni, sdělil bolivijský velvyslanec v OSN tiskové kanceláři Reuters.
  • Christophe Deloire, generální tajemník organizace Reportéři bez hranic a zakladatel WikiLeaks Julian Assange podepsali redakční komentář, který dnes vyšel v deníku Le Monde, požadující, aby členské země EU poskytly ochranu Edwardu Snowdenovi. V komentáři se praví: "12. října 2012 získala Evropská unie Nobelovu cenu míru za to, že přispívá k míru a smíření, demokracii a lidským právům v Evropě. EU by měla dokázat, že si této ceny zaslouží a měla by projevit vůli na obranu svobody informací, bez ohledu na strach z politického nátlaku od svého takzvaného nejbližšího spojence, Spojených států. (...) Tento mladý muž zůstane i nadále v transitní zóně na moskevském letišti, pokud evropské země opustí své zásady i hlavní důvod existence Evropské unie. Diplomatické protesty zůstanou prázdným gestem, pokud osoba, která zveřejnila informace, bude i nadále izolována a opuštěna."
  • Jednotlivé členské země EU mají právo odmítnout přelet přes své území, ale není jasné, proč Francie a Portugalsko zrušily právo přeleto pro letadlo s bolivijským prezidentem, uvedla mluvčí Evropské komise.
  • Bolivijský velvyslanec u OSN Sacha Lorenti zdůraznil, že rozhodnutí Rakouska, aby jeho policisté vstoupili do letadla bolivijského prezidenta, bylo aktem agrese a porušením mezinárodního práva. Náměstek rakouského kancléře Michael Spidelegger tvrdil, že prezident Morales souhlasil s "dobrovolnou prohlídkou letadla".
  • Morales odletěl z Vídně do Bolívie, avšak bolivijský velvyslanec u OSN v New Yorku uvedl, že odmítnutí povolit prezidentskému speciálu proletět vzdušným prostorem několika evropských zemím bylo aktem agrese, který by měl mít následky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8661

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2013