Německo a USA zahájí oficiální rozhovory o americkém špehování

5. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Obama sdělil Merkelové, že "bere její znepokojení vážně", avšak francouzský ministr vnitra kritizoval na party k 4. červenci amerického velvyslance

Německo a Spojené státy zahájí v pondělí rozhovory v důsledku rostoucího znepokojení evropských zemí nad internetovým špehováním, které provádí Amerika. To ohrožuje jednání o nové dohodě o volném obchodu i zahraniční podnikatelské aktivity amerických internetových firem.

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert uvedl, že pracovní skupina vysokých amerických a německých odborníků na výzvědnou problematiku zahájí "okamžitě intenzivní jednání" ohledně otázek ochrany osobních údajů občanů a sběru výzvědných dat, které odhalil americký whistleblower Edward Snowden.

Je to dosud nejjasnější přiznání od Bílého domu, jak jak velké míry skandál poškodil vztahy mezi USA a Evropskou unií. Barack Obama ujistil Angelu Merkelovou, že "Spojené státy berou veškeré znepokojení vážně", přestože předtím obvinění ze špehování odmítl s tím, že totéž dělá i mnoho jiných zemí.

Evropská komise také ve čtvrtek varovala, že americkým firmám hrozí obchodní bojkot, protože evropské podniky zřejmě přestanou používat v důsledku skandálu ohledně internetového špehování služby amerických internetových firem. Neelie Kroesová, viceprezidentka Evropské komise, varovala, že poskytovatelé tzv. "cloud services", které umožňují uživatelům ukládat na dálku svá data, zřejmě přijdou o většinu svých zákazníků, pokud zákazníci dospějí k názoru, že jejich data nejsou uchovávána bezpečně.

Francouzská vláda požadovala suspendování dlouho očekávaných rozhovorů o nové obchodní dohodě mezi USA a EU, které měly začít v pondělí. Spojené státy podle Francie musejí nejprve vysvětlit, jak je to s internetovým špehováním. Evropští velvyslanci nakonec souhlasili, že jednání o obou otázkách budou probíhat souběžně.

Francouzský ministr vnitra Manuel Valls jako čestný host na garden party amerického velvyslanectví v Paříži dne 4. července řekl před stovkami hostů, že "jménem našeho přátelství si navzájem vděčíme poctivost. Musíme říkat věci jasně, přímo, upřímně."

V Americe čelí James Clapper, šéf státních výzvědných služeb, novému kongresovému slyšení, kdy bude muset vysvětlit, proč uvedl v omyl senátní výbor pro výzvědné otázky ohledně rozsahu shromažďování dat od amerických občanů.

Obama souhlasil, že budou zahájeny rozsáhlé rozhovory mezi USA a členskými zeměmi Evropské unie o rozsahu amerického špehování evropských občanů.

ZDE

0
Vytisknout
6353

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2013