Edward Snowden dostal azyl v Rusku na jeden rok

1. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Snowdenův právník Anatolij Kučerena uvedl, že Snowden opustil letiště Šeremetěvo a vstoupil na ruské území. Podle Kučereny dostal Snowden v Rusku azyl na jeden rok. Právník dodal, že z bezpečnostních důvodů bude místo Snowdenova pobytu nyní utajováno.

Podle televize Russia Today uvedl Kučerena také, že prioritou bude Snowdenova bezpečnost, protože je "nejhledanější osobou na světě". Snowden je prý "ochoten mluvit s médii, ale potřebuje asi den na přizpůsobení se situaci".

Vysoký činitel v Kremlu Jurij Ušakov vyjádřil názor, že vztahy mezi USA a Ruskem neutrpí v důsledku "relativně nevýznamného" případu Snowden: "Náš prezident vyjádřil mnohokrát naději, že toto neovlivní naše vztahy." Podle něho neexistují žádné náznaky toho, že by Obama chtěl zrušit návštěvu Ruska, plánovanou na září.

O novém Snowdenově azylu poslaly informace na Twitteru také WikiLeaks. Uvedly, že Snowden opustil letiště Šeremetěvo ve společnosti poradkyně z WikiLeaks Sarah Harrisonové. WikiLeaks na Twitteru také poděkovaly ruskému lidu a všem ostatním, kdo pomohli při ochraně Edwarda Snowdena. "Vyhráli jsme jednu bitvu, musíme vyhrát i válku."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7452

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2013