Čínské akcie ztratily hodnotu 748 miliard dolarů

31. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Čínské společnosti v červenci poprvé vypadly z žebříčku deseti největších světových společností. V roce 2009, kdy Čína sklízela chválu, si připsaly pět z deseti míst. Soros situaci odmítl komentovat a Stiglitz neodpovídá na email a nebere telefon. - Čínské úřady signalizovaly, že nechtějí pokračovat v modelu závislém na investičním využití fiskálního stimulu a budou se adaptovat na udržitelnější model založený na službách a spotřebitelské poptávce, s nižší mírou růstu.

Čtyři roky poté, co čínský růst pomohl vyvést globální ekonomiku z recese a vynesl zemi chválu miliardáře George Sorose i ekonoma Josepha Stiglitze, investoři ztratili na akciovém trhu víc peněz, než kdekoliv jinde na světě. Akciový index SHCOMP, jehož hodnota se v srpnu 2009 zdvojnásobila, když vláda vložila do výstavby silnic, železnic a bytů fiskální stimulus v hodnotě 652 miliard dolarů, ztratil 43% své hodnoty a zničil 748 miliard dolarů v tržních hodnotách. V procentním vyjádření pouze řecký index ASE spadl ještě hlouběji.

V roce 2009 Čína vypadala neporazitelně, předběhla Německo v pozici třetí největší ekonomiky a rostla v prvním čtvrtletí o 6% HDP, zatímco americká ekonomika zaznamenala pokles o 4%. Nyní však čínský trh vykazuje nejslabší expanzi od 90. let a vláda nařídila více než 1 400 společnostem uzavřít jejich továrny.

Vyčerpal se efekt mamutí půjčky v hodnotě 1,6 bilionu dolarů z roku 2009, která nafoukla bezprecedentní realitní bublinu a nechala za sebou rekordně zadlužené místní úřady. Vláda se snaží transformovat Čínu, kde je průměrný příjem o 88% nžší než v USA, v ekonomiku taženou spíše domácí poptávkou.

Čínské společnosti v červenci poprvé vypadly z žebříčku deseti největších světových společností. V roce 2009, kdy Čína sklízela chválu, si připsaly pět z deseti míst. Soros situaci odmítl komentovat a Stiglitz neodpovídá na email a nebere telefon.

Čínský propad překonal pouze velký krach na newyorské burze mezi lety 1929 a 1932, kdy index Dow Jones ztratil 89% své hodnoty, a pád japonského Nikkei 225 Stock Average o 63% mezi lety 2000 a 2003.

Čínské úřady signalizovaly, že nechtějí pokračovat v modelu závislém na investičním využití fiskálního stimulu a budou se adaptovat na udržitelnější model založený na službách a spotřebitelské poptávce, s nižší mírou růstu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8154

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2013