Smrt Daniela Pelky by měla zatížit svědomí všech Britů, řekl britský vicepremiér

1. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Náměstek britského premiéra, liberální demokrat Nick Clegg, se ve čtvrtek vyjádřil v rozhlase, že smrt čtyřletého chlapce Daniela Pelky, kterého umučili jeho matka a jeho otčím, je vinou celé britské společnosti. Podle Clegga je povinností celé společnosti zabraňovat takovýmto tragédiím.

Ve svém pravidelném rozhlasovém rozhovoru s posluchači na londýnské stanici LBC řekl Clegg: "Lidi přece prostě museli vidět, že s tímto chlapcem se děje něco špatného. Myslím, že jeho smrt by měla zatížit svědomí nás všech." Dodal, že probíhající analýza okolností jeho smrti by měla vést k opatřením, aby k takovým případům už nedocházelo.

Clegg zdůraznil: "Vždycky to vámi otřese jako lidskou bytostí, když se dovídáte takové podrobnosti o tak strašlivém mučení malého dítěte. V tomto případě já prostě nerozumím tomu, jak je možné, že ho matka a otčím mučili hladem. Je to přece v rozporu se základními instinkty, jimiž je krmit vaše dítě, to je přece součástí naší DNA.

Všichni vznášíme tytéž otázky. Jak se to stalo? Co se stalo, když viděli učitelé, že tenhle chlapec hledá jídlo v popelnicích, když viděli, že tak strašlivě zhubnul? Prý ty informace předávali dál. Proč nikdo nic neudělal? Když byl v nemocnici a jeho matka a otčím tam o něm lhali, co se stalo se znepokojením, které tam zdravotníci pociťovali?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5951

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2013