Kdo sám sebe a svou rodinu zachovalým způsobem živiti neumí, nevěřte mu, že dovede radu dát, jak by se zlepšil stav celé země

18. 8. 2013 / Karel Havlíček Borovský

čas čtení 1 minuta

Při všech politických bouřkách a zmatcích vždy mnozí lidé nepoctiví jako hmyz se objevují a pro sebe něčeho přitom urvati se snaží. Ti pak zapletou všechno mnohem více a pokazí tolik, že to ani celý věk napraviti nedovede.

Jest ale prostředek proti takovým lidem.

O každém, který se vám v politických a veřejných záležitostech za rádce nabízí, hleďte se vždy strany jeho domácího a privátního života přesvědčiti, je-li zachovalý muž.

Kdo je ničema sám osobně a nedovedl si mezi těmi, kteří jeho domácí život z předešlých a nynějších let znají, ani jméno poctivého a řádného muže zachovati, ten také jistě se nemíchá do politiky z poctivých oumyslů, a musí mít nějaké tajné, ale jistě nečisté ohledy.

Také jest ještě jiná poznámka: Kdo sám sebe a svou rodinu zachovalým a řádným způsobem živiti neumí, nevěřte mu, že dovede radu dát, jak by se zlepšil stav celé země. A právě mnoho takových lidí se nejvíce roztahuje a potlouká ve veřejném životě jistě jenom ke zkáze země a národu.

Kdoví jaké nám nyní nastanou důležité doby: právě proto snad nebude toto ponaučení na škodu.

Neb čím důležitější věci se dějí, tím více může se v nich pokaziti.

Karel Havlíček Borovský, Národní noviny 31. března 1849

0
Vytisknout
9722

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2013