Sejdeme se v Letňanech

23. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Banální historka z metra. Vlastně nic podstatného. Bezdomovec, orvaný, nemytý, smrdící. Čte si noviny a něco si do nich píše. Šilhám, co si tak může homeless číst. Je to Le Monde - v něm si ani já moc nepočtu, napsal na Facebooku Patrik Zandl.

Další dvě stanice se ve mně mísí pocity, ale zvědavost vítězí, takže se ho ptám, co si to tam zatrhává. Vysvětluje mi, že si vypisuje postřehy k recenzi knížky nějakého francouzského básníka. Koukám na tu umolousanou tužku a zvědavě se ptám, proč ho to zajímá. Prý překládal francouzskou poesii celý život, tak je to síla zvyku.

Zase mi to nedá a o další stanici dál se ptám, jak se dostal do situace, do jaký se dostal. Umřela mu žena, on sám si s penězma nikdy moc nerozuměl, protože rozuměl hlavně francouzsky. Tu a tam ho někdo obral, pozbyl bytu, přátelé pomřeli, děti nemá, takže spí v lesíku za Letňanama.

Zírám na ten osud a na ty výpisky. Napadá mne, že Žufánek potřeboval na twitteru přeložit nějakou fráninu, tak že bych to zprostředkoval a dal mu za to pár kaček. Čumíme na sebe jak z jara s tím, jak bychom se kontaktovali. Já navrhuju, že mu forwardnu email či zavolám na mobil, on navrhuje, že ho najdu kolem staromáku, kde obchází francouzský turisty a vypráví jim o nějakým baráku, kde žil nějakej potrhlej Francouz.

Neřešitelný.

Nakonec mu cpu pětikilo, nic jinýho s sebou nemám. Je mi nějak blbě za společnost, která se umí postarat o svý lidi.

Vystoupí. Tohle je osud, asi se nevidíme naposledy.

Vystupuju na Pavláku, jdu do práce. U eskalátorů mne zhaftnou revizoři, ukazuje se, že ten zkurvenej digitální kupon mám tři dny propadlej, protože mě nenapadlo si to zkontrolovat a tři měsíce si jeho platnost pamatovat. A nemám prachy, abych to zaplatil hotově.

Revizor mi vypisuje bloček, kam to mám zaplatit a upozorňuje mě, že ho nemám ztratit, když to necvaknu včas, tak přijdu do exekuce a chcípnu jako houmless.

Mám takový tušení, že se s tím frankofilem nevidíme naposledy. Doufám, že Le Monde bude brát francouzský recenze mobilů psaný z lesíku v Letňanech...

0
Vytisknout
17788

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2013