Citigroup: Přichází katastrofa v Řecku, nekontrolovatelný růst dluhu v Itálii a Portugalsku

25. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Pokud má pravdu americká bankovní a finanční společnost Citigroup, lehké hospodářské oživení v Evropě, k němuž došlo během léta, nedokáže zabránit dalšímu propadu středomořských členských zemí, včetně řetězce částečných bankrotů a restrukturalizací dluhu, upozorňuje Ambrose Evans-Pritchard.

Itálie podle této prognózy vyjde z dlouhodobé recese, roce 2014 zaznamená růst 0,1%, v roce 2015 zůstane na nule a v roce 2016 poroste její ekonomika o 0,2%. Dluh se vyšplhá na 140% HDP a stane se pro zemi s nulovým růstem bez vlatní měny neřešitelným problémem.

Portugalsko je ještě v horším stavu, v příštích letech jeho ekonomika poroste o 0,6, 0 a 1,0%, ale dluh dosáhne v roce 2015 149% HDP a nezaměstnanost 18,3%. Teprve ho čekají fiskální škrty a redukce investiční bubliny v soukromém sektoru a Citi pochybuje, že je portugalský dluh udržitelný.

Řecko je nadále v katastrofálním stavu. Údajná stabilizace se ukáže jako falešná. V roce 2014 ekonomika zaznamená pokles o 2,9% HDP, další rok o 1,4%. Nezaměstnanost dosáhne 32,4% a dluh 201% HDP.

Španělsko má zůstat relativně stabilní, nebude potřebovat bankrot ani restrukturalizaci dluhu. Nicméně růst napřesrok dosáhne 0,1%, později 0,3% a 0,7%. To nedokáže zabránit dalšímu růstu nezaměstnanosti na 27,9%.

Irsko se dostalo z problémů. Má velkou konkurenceschopnost na světových trzích a má s ostatními jen málo společného.

Pokud má Citi zhruba pravdu, Evropa čelí "ztracenému desetiletí" v japonském stylu, jenže v mnohem horším rozsahu. Evropský region se ve světě stane marginálním a situace bude mít "nelineární" politické důsledky. Lekce z 30. let říká, že dojde k diskreditaci umírněných na levé i pravé straně politického spektra a voliči se začnou masově přiklánět k extrémním stranám.

Analytický tým Citi vede eurofederalista Willem Buiter a jeho členové vesměs pocházejí ze zemí eurozóny.

Samozřejmě, vždy je tu možnost, že se naprosto mýlí. Bylo by lepší, kdyby se mýlili, uzavírá Evans-Pritchard.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7578

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2013