Mobil Angely Merkelové Američané odposlouchávali déle než deset let

27. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Německý magazín Der Spiegel informoval, že telefonní číslo mobilu Angely Merkelové bylo na sběrném seznamu americké špionážní agentury NSA od roku 2002 a bylo zřejmě odposloucháváno déle než deset let. Číslo Merkelové bylo stále ještě na seznamu NSA několik týdnů, než prezident Obama navštívil Merkelovou letos v červnu v Berlíně.

Der Spiegel citoval dokument NSA, z něhož vyplývá, že hovory Merkelové byly odposlouchávány z "americké špionážní pobočky, právně neregistrované, umístěné na americkém velvyslanectví v Berlíně". Toto zjištění vedlo "k vážnému poškození vztahů Spojených států k jiné vládě".

Z amerického velvyslanectví v Berlíně odposlouchávaly CIA a NSA prostřednictvím nejnovější supertechnologie. Podle Der Spiegelu provozovaly Spojené státy taková odposlouchávací centra na 80 místech na světě, včetě Paříže, Madridu, Říma, Prahy, Ženevy a Frankfurtu.

Německo a Brazílie prosazují v OSN kroky na ochranu elektronických komunikací. Požadují, aby Valné shromáždění OSN schválilo rezoluci na ochranu soukromí na internetu. Rezoluce by byla nezávazná, ale byla by dosud nejostřejším odsouzením amerického špehování.

Prezident Obama byl osobně informován o tom, že NSA odposlouchává mobil Merkelové, v roce 2010 a odposlouchávání schválil, uvedl v neděli německý deník Bild.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6600

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2013