Babišova koalice

4. 11. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Velice na mne zapůsobilo, že se KDU-ČSL objala s ANO, že byla nalezena programové shoda (je ANO připraveno nechat církevní restituce nedotčené? -- KDU-ČSL má totiž podle mého názoru pouze dvě programové priority, kterých se nevzdá: církevní restituce a odmítání manželství homosexuálů). Člověk politicky trochu naivní by mohl očekávat, že lidovcům, kteří jsou antikomunističtí a nesou si zkušenosti z normalizace, budou odmítat jednání s hnutím, které vede a financuje člověk vážně podezřelý z působení pro StB.

Nicméně jak už to je v polistopadovém vývoji běžné: vadí komunisti, kteří se nezapojili do privatizace a zůstali věrni ideálům sociální spravedlnosti, zatímco bývalí exkomunisti s velkými majetky jsou nová smetánka.

Nově se rýsující vládní koalice ČSSD-KDU/ČSL-ANO, která má velkou podporu mezi Babišovými voliči a je brána sociálními demokraty jako samozřejmost, nebude rozhodně vládou levicovou, neboť v ní levicová strana bude v menšině. Babiš se už vyslovil, že úspěch ANO znamená zabránění levicové vládě. Nerozumím tomu, jaká vláda má po sedmi letech vlády pravice tedy přijít, ale voliči ve volbách jednoznačně levici potopili (právě přes hlasy dané ANO). Dalo se ještě pochopit, když se ČSSD účastnila jako obr na vládě se dvěma trpaslíky a když se tomu říkalo středolevá koalice. Jak se ale bude říkat koalici ČSSD s ANO a KDU-ČSL?

Voliči ANO mají jemně vyvinutý smysl pro střet zájmů a rozdělení mocí ve státě, neboť si přejí jednoho z nejvýznamnějších podnikatelů v této zemi za ministra financí, který bude hájit veřejný zájem. Tomu říkám opravdový posun k dobré tradici západních evropských demokracií. Sociální demokracie se ukazuje jako tradiční strana západního typu, když se chystá vyjednávat o takovéto vládě.

To, že se podle vyjádření Milana Chovance v nedělních Otázkách V. Moravce Michalovi Haškovi trošku vymkl z rukou jeho paví ohon, který rozvinul před vybranými členy předsednictva, aby zřejmě ukázal, že je to on, kdo má ty pravé vazby na Hrad a bude premiérem (a bude rozdělovat výnosné pozice), je spíše dílem shody náhod a nevypovídá to nic o "katarzi" sociální demokracie. Je hezké, že členská základna sociální demokracie se zaktivizovala proti Haškovi, nicméně je otázka, zda tím nepřehlíží jiný problém: totiž otázku vládního angažmá s Babišem a KDU-ČSL.

Chovanec vypočítal základní chyby, které vedly k nevítězství sociální demokracie ve volbách (Rusnokova vláda, hlasování o kandidátovi na premiéra na srpnovém ÚVV, žaloby na kandidátky), a je to možná první český politik, který veřejně připouští během své aktivní role v politice, že jeho politická strana udělala fatální chyby, je však otázka, zda se z těch chyb ČSSD dokáže poučit. Zatím se zdá, že začíná bojovat minulou válku o jednotu, kterou měla vybojovat už před pár lety. Dnes by měla jasně ukázat, proč vlastně jít do vlády s ANO, o to by měl být tvrdý střet.

Co se změnilo s pádem Michala Haška? Výnosné pozice bude rozdělovat někdo jiný a všichni vědí, že bez Babiše to nepůjde (nadbíhali mu Sobotka i Hašek). Hlad po moci a penězích trval příliš dlouho, takže zaslepuje otázku programových priorit. Jsem opravdu zvědav, co od nové vládní koalice ČSSD očekává kromě výnosných pozic a vlivu na veřejné peníze.

Jasný vzkaz voličů ANO Babišovi: Jděte do vlády s ČSSD ZDE

Milan Chovanec v OVM ZDE

ANO a KDU-ČSL půjdou do vlády buď spolu, nebo vůbec ZDE

0
Vytisknout
14174

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2013