Snowdenův ruský právník je napojen na Putinovu administrativu

7. 11. 2013

čas čtení 3 minuty

Moskevský právník Anatolij Kučerena je veřejným zástupcem Edwarda Snowdena. Současně má ale také výborné kontakty v Putinově administrativě. Je to jen náhoda?

Dvaapadesátiletý Kučerena představuje nejviditelnější spojení Edwarda Snowdena s vnějším světem. Není jen právníkem, ale současně i jakýmsi mluvčím. Takřka každý den informuje média o svém klientovi. Není možné ho obejít. Stal se nejcitovanějším právníkem v Rusku. Jak se to stalo?

12. července navštívil Snowdena na letišti Šeremetěvo zhruba tucet lidskoprávních aktivistů. A mezi nimi byl Kučerena. V té době měl mít Snowden za sebou tři týdny v tranzitním prostoru; to aspoň tvrdily ruské úřady, ovšem novináři ho neviděli od odletu z Hongkongu.

Po tomto setkání sdělil Kučerena novinářům, že bez nároku na honorář pomůže Snowdenovi s žádostí o azyl v Rusku. Údajně mu Snowden dva dny poté sám zavolal. Jen o pár týdnů později získal Snowden roční azyl a bylo mu dovoleno opustit letiště. Kučerena nezveřejnil jeho místo pobytu.

V rozhovoru pro rádio Echo Moskvy na konci září Kučerena prohlásil, že neví, proč si jej Snowden po prvním setkání na letišti vybral. Pozvánka jej prý překvapila.

Kučerena od 90. let patří k prominentním ruským právníkům a neustále je v médiích. Pracuje pro klienty jako je režisér Nikita Michalkov, zpěvák Josif Kobzon a bývalý ministr spravedlnosti Valentin Kovaljov. Podporuje však také chudší klienty, kteří nemají dost peněz na právní služby, a pomáhá jim bezplatně.

Mezi dvěma tucty jeho aktvistických pozic zaujímá zvláštní místo členství v Občanské komoře založené prezdentem Putinem v roce 2005. Zde vede komisi věnovanou občanské bezpečnosti. Je také členem občanských výborů při prokuratuře, ministerstvu vnitra a zpravodajské službě FSB. A poměrně nedávno se stal členem Prezidentské rady pro občanskou společnost a lidská práva.

Nikdo neví, zda má Kučerena v souvslosti s kauzou Snowden kontakty na tajné služby. Odmítl rozhovor s Deutsche Welle. Avšak čtenáři jeho životopisu těžko mohou přehlédnout úzké vazby s Kremlem. V roce 2002 v článku k 50. narozeninám Kučerena pochválil Putina jako reformátora.

Deset let nato během prezidentské kampaně patřil prominentní právník k nejdůležitějším podporovatelům Putina.

Od roku 2007 Kučerena vede Institut pro demokracii a spolupráci, což je podle Putina jedna z pouze dvou dvou ruských nevládních organizací, které pracují i na Západě. Má kanceláře v Paříži a New Yorku a pracuje na vztazích Ruska se Západem. Kritici tvrdí, že institut má býr ruskou reakcí na kritiku organizací, jako jsou Amnesty International a Human Rights Watch.

Na konci října organizace zveřejnila zprávu o stavu lidských práv v USA. Na s. 4. se nachází dlouhá pasáž věnovaná službě NSA, která často zmiňuje a cituje Snowdena.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7433

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2013