Lékařství se vrací o sto let zpět

18. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Jednu z nejvážnějších hrozeb v historii lékařství představují superbakterie, odolné vůči antibiotikům, varují znovu vážně odborníci v britském lékařském časopise Lancet. Upozorňují na to, že pro jednotlivá národní zdravotnictví bude nesmírně obtížné vyrovnat se ve věku superbakterií s rostoucími náklady na zdravotní péči u rychle stárnoucí populace.

Náměstek hlavního zdravotníka britské vlády, profesor John Watson, konstatoval: "Obávám se, že až půjdu za dvacet let do nemocnice na operaci kyčle, mohl bych dostat infekci, která povede k vážným komplikacím a možná i smrti, protože antibiotika už nebudou fungovat tak, jak fungují dnes."

V Anglii předepisují obvodní lékaři ročně asi 35 milionů antibiotik. Čím více se tyto léky používají, tím více se bakterie dokáží vyvinout tak, aby jim odolaly. V minulosti se neustále vyráběly nové druhy antibiotik. Ale tyto léky přestaly být lukrativní a nová třída antibiotik nevznikla už od roku 1987.

Zdravotničtí experti varují v časopise The Lancet, že se množství úmrtí na bakteriální infekce zřejmě zvýší na úroveň, jaká existovala začátkem dvacátého století. Varují: "Málokdy čelilo moderní lékařství takovéto hrozbě. Bez antibiotik budou malé operace i velké transplantace nemožné a náklady na zdravotnictví zřejmě vzrostou astronomicky, protože budeme muset používat nová, dražší antibiotika, a lidé budou muset být v nemocnicích déle.

Strategií jak bojovat proti superbakteriím by mělo být: omezit předepisování antibiotik, zlepšit hygienu v nemocnicích a přimět farmaceutické společnosti, aby pracovaly na nových antibiotikách a na jejich alternativách.

Lidé si ale musí uvědomit, že musejí přestat vyžadovat od lékařů antibiotika na každou maličkost. "Musíte si uvědomit, že jestliže dáme Honzíkovi antibiotika na jeho ušní infekci, bude to znamenat, že za pár let jeho maminka zemře na zápal plic, protože už nebude antibiotiky léčitelný."

Už nyní se v Evropě ročně vydává asi 1,5 miliardy euro na problémy vzniklé s odolností bakterií vůči antibiotikům.

Antibiotika se také v obrovském množství používají v zemědělství, v rybářství a ve veterinárním lékařství, což také vede k odolnosti bakterií.

Experti poukazují na to, že farmaceutické společnosti musejí najít nové způsoby jak financovat vznik nových antibiotik, aniž by očekávaly jejich prodej v obrovských množstvích. Světová zdravotnická organizace také varovala, že globální úsilí omezit používání antibiotik nesmí vést k tomu, aby lidé v třetím světě už neměli přístup k lékům, které zachraňují životy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13896

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2013