Konec evropské brigády?

31. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Francouzský prezident Hollande a britský premiér Cameron se dnes sejdou na bezpečnostním summitu v Oxfordshiru. Mluvit se bude mj. o společné jednotce v síle 10 000 mužů, jež by měla vzniknout za dva roky. Projekt společné francouzsko-německé brigády v síle 5 000 mužů v Müllheimu mezitím získává pozornost leda tím, že se o něm kvůli nezájmu Paříže úplně přestává mluvit. Nebýt zprávy, že Francouzi jednotku letos oslabí o tisíc vojáků, nikdo by si na ni nevzpomněl.

Francouzsko-německá brigáda vznikla v roce 1987 a později byla dlouho považována za zárodek budoucí evropské armády. V důsledku vzdalování politik Francie a Německa a paralelního sbližování Francie (kterou chce bezprecedentně posilující ultrapravice vyvést z NATO a omezit její členství v EU) s Británií (která hrozí vystoupením z EU) se tak projekt evropské armády jeví být prázdnou skořápkou. Jediné, na čem se dnes opravdu vážně pracuje, je bezpečnostní spolupráce dvou tradičních imperiálních mocností, tedy cosi, co svět zná už od Krymské války.

Zatímco podzimní summit o otázkách evropské obrany prakticky nic nepřinesl, dnes budou dva evropští politici hovořit o řadě konkrétních projektů a skutečné spolupráci.

O francouzsko-německé brigádě se loňská francouzská Bílá kniha o obraně a národní bezpečnosti vůbec nezmiňuje - a tak by nikoho nemělo překvapit, pokud bude později decentně oznámeno její úplné zrušení.

0
Vytisknout
9421

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2014