Proč Angličané hlasovali pro euroskeptickou stranu UKIP

26. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Pozoruhodné je, do jak velké míry politikové nechápou, proč tolik voličů hlasovalo pro UKIP, napsal v deníku Guardian Matthew Goodwin. Politikové podceňují intenzitu hněvu u finančně zápolících, manuálně pracujících voličů, které všichni hodili přes palubu a kteří tvoří jádro anglického voličstva. Tito voliči pociťují už dlouho intenzivní úzkost nad celou řadou toho, co vnímají jako hrozby své totožnosti, svým hodnotám a svému způsobu života: od přistěhovalců a nevolených eurokratů v Bruselu, až po vzdálené elity v britském parlamentě. Nikdy předtím nepociťovali tito dělničtí voliči tak intenzivní míru izolace od naší politiky a nikdy nebyli tak ochotni přijmout radikální alternativu. Tyto voliče dlouhá léta ignorovala kosmopolitní, vzdělaná a pokroková elita, a tak se tváří v tvář zesměšňování a pohrdání rozhodli kolektivně hlasovat jediným způsobem. Odmítli nyní celou britskou politickou elitu.

Farage tento vývoj rozpoznal a zahájil rozhovor s těmi, kteří měli pocit, že je politická elita ignoruje. Spojil v jejich mysli otázku Evropské unie a imigrace. Klíčové je, že poznal, že úzkost těchto voličů má kořeny nejen v jejich ohrožené totožnosti, ale i v ekonomice.

Přitom naše celonárodní debata zcela selhává - není schopna reagovat vážně na kořeny atraktivity strany UKIP a na silně pociťované rozpory, které umožnily její spektakulární vzestup. Namísto toho se mnozí pokusili zesměšnit, odsoudit a vyhnat tuto stranu z naší politiky. Tento postoj selhal na celé čáře. Nyní je čas na vážnou debatu o kořenech této rostoucí vzpoury.

Velmi podobně argumentuje v témže deníku Rupert Myers:

Lidé nehlasují v tak velkých počtech pro stranu UKIP, protože jsou to rasisté. Energií této strany není rasismus, ale pocit odcizení u chudších voličů. Tón strany UKIP rezonuje s bývalými tradičními dělnickými voliči labouristů a konzervativců. Tito voliči vnímají nyní stranu UKIP jako stranu, která rozumí obavám obyčejných lidí a tři anglické hlavní politické strany si to musejí uvědomit.

Byl jsem překvapen, kolik občanů v londýnské čtvrti Southwark je ochotno nyní hlasovat pro UKIP. Vysvětlovali mi, že jejich obavou je imigrace. Vysvětlili, že jejich čtvrť naplnili přistěhovalci ze zahraničí, což vedlo k vzrůstu cen nemovitostí a způsobilo to, že jejich děti nemohou najít dům či byt. Do čtvrti Southwark se nastěhovalo mnoho vysokoškolsky vzdělaných odborníků, většina z nich z ciziny. Obyvatelé dělnického původu, kteří tam dávno žili, se tak octli nikoliv pod kulturním, ale pod ekonomickým tlakem.

Až začnou hlavní anglické strany prosazovat politiku, která ujistí chudší voliče, že politikové jsou na jejich straně, až se voliči nebudou muset bát, že jejich děti si nikdy nebudou moci pořídit dům či byt, pak se podpora pro UKIP rozloží. Démonizovat tyto voliče jako rasisty znamená je jen dále odcizit od politického establishmentu. Musíme je navrátit zpět politickým stranám, které budou nejenom schopny chápat jejich obavy, ale také je praktickými kroky odstranit.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
10504

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2014