Alan Sked, zakladatel strany UKIP si stěžuje, že se strana stala frankensteinovským monstrem

27. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Když založil Alan Sked, profesor mezinárodní historie na London School of Economics, v roce 1991 Anti-federalistickou ligu, která se r. 1993 stala Stranou nezávislosti Velké Británie (UKIP), nebyla to sektářská ani rasistická strana a nešířila předsudky proti cizincům ani menšinám. Jejím jediným cílem bylo z levicového hlediska přimět Británii, aby opustila Evropskou unii, protože Sked neuznává legitimitu Evropského parlamentu. Skedovi však novou stranu, jak si stěžuje, ukradli pravičáci a v roce 1997 byl nucen stranu opustit.

"Odstranili z politického programu strany formulace, že strana nepěstuje žádné předsudky proti cizincům, a jakmile jsem ze strany odešel, všichni se rozhodli, že vstoupí do Evropského parlamentu a budou odtamtud odebírat diety," stěžuje si Sked a pokračuje: "Když jsem já byl šéfem strany, strana UKIP by nevysílala poslance do Evropského parlamentu, protože jsme ho nechtěli legitimizovat. Nyní dnešní UKIP tvrdí, že bojuje proti východoevropským podvodníkům, kteří v Británii kradou sociální dávky, ale oni ve skutečnosti sami podvádějí na sociálních dávkách."

Sked argumentuje, že europoslanci UKIPu vůbec nedělají v Bruselu ani ve Štrasburku žádnou práci, jen odtamtud odčerpávají co největší množství peněz formou platů a zejména diet.

"V Evropském parlamentu nedělají nic, jen berou peníze. Farage se stal milionářem v librách jen na základě toho, že pobírá z EU diety." Farage přiznal r. 2009 novinářům, že jako europoslanec si kromě svého poslaneckého platu ve výši 64 000 liber ročně odebral z EU dalších 2 miliony liber na dietách. "Nemá smyslu hlasovat pro UKIP," říká Sked, "protože kdyby členové této strany věřili v to, co hlásají, nebyli by v Evropském parlamentu."

Neprosazují však europoslanci UKIPu ve Štrasburku jednotnou protievropskou politiku? "To je naprostý nesmysl," směje se Sked. "Oni tam vůbec nejsou. Jen tam jezdí pro diety. Neúčastní se klíčových debat." A když europoslanci UKIPu hlasují, nemají žádnou společnou strategii. "Když měla strana UKIP jen tři europoslance, London School of Economics zjistila, že každý z nich hlasoval úplně jinak."

Sked zdůrazňuje, že očekává, že se nekompetence strany UKIP projeví při práci v komunálních úřadech. "Je mi velmi líto voličů, kteří nyní budou mít v městských úřadech jako radní lidi, kteří nejsou moc chytří, kteří nemají žádnou politickou stragegii a nemají zkušenost jak cokoliv řídit. Jediné, co UKIP umí, je odčerpávat z Bruselu a ze Štrasburku veřejné peníze."

Je možné, že bude Farage, jak tvrdí, po všeobecných volbách v květnu 2015 v Británii rozhodujícím prvkem v rovnováze parlamentních sil? "On jen fantazíruje. Vždycky mají dobré výsledky v eurovolbách, protože jsou zjevnou protestní stranou, ale představa, že budou rozhodujícím prvkem v rovnováze parlamentních sil, je absurdní. Nezískají žádná křesla."

Hlasování pro UKIP v eurovolbách bylo vyplýtváním voličských hlasů. "Jestliže zvolíte europoslance za UKIP, volíte jen dalšího nekompetentního šarlatána, kterého proměníte v dalšího milionáře. Jezdí do Bruselu, čerpají diety a příspěvky na výdaje a nedělají nic."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6918

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2014