Studie University of Glasgow zpochybňuje tvrzení nacionalistů o mimořádně bohatém Skotsku

30. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Tvrzení předsedy skotských nacionalistů a premiéra Alexe Salmonda, že jeho země je jedna z nejbohatších ve vyspělém světě, je zpochybněno studií akademiků z glasgowské univerzity. Ta ukazuje, že Skotsko je průměrně vyspělá ekonomika s velkým podílem zahraničních vlastníků.

Dominance neskotských firem, zejména v klíčových odvětvích jako ropný průmysl, finanční služby a bankovnictví, výroba whisky a zpracování lososa, znamená, že velký podíl skotského bohatství je exportován do zbytku Velké Británie nebo do zámoří.

Studie uvádí, že kvůli podílu zahraničního vlastnictví je skutečný příjem na hlavu až o 2 990 liber (5 000 dolarů) nižší, než tvrdí Salmond. Skotsko se tak umisťuje na 20. pozici mezi 34 nejvyspělejšími zeměmi OECD. Před ním se nachází například Irsko (7), Dánsko (10) a Japonsko (18). (Británie je za rok 2013 na 17. pozici, ČR na 25. místě.) Salmondovo tvrzení, že Skotsko je na 14. pozici, tedy neodpovídá pravdě - tu nadále zaujímá Finsko. Propagace skotské nezávislosti je však založena právě na tomto chybném tvrzení.

Šetření listu Guardian kromě toho ukázalo, že hlavní odvětví skotské ekonomiky ovládají firmy se sídlem v Londýně a zahraničí. To se týká prakticky celé produkce ropy a plynu v Severním moři, existuje pouze jedna malá skotská firma zabývající se těžbou ropy.

Skotské finanční a bankovní instituce mají v rámci Británie příjem 17 miliard liber ročně, ale britské a zahraniční instituce téhož charakteru ve Skotsku vykazují zisk až 34 miliard.

Více než 70% skotského ekonomického výstupu při vyloučení bankovnictví, finančnictví a veřejného sektoru, je kontrolováno neskotskými firmami. V Británii to je 36%.

Z firem s 250 nebo více zaměstnanci působícími ve Skotsku je 83% neskotských. V Británii to je 28%. Dokonce 80% průmyslu vyrábějícího whisky není ve skotských rukou a více jak 80% lososích farem rovněž; asi 2/3 jich vlastní Norové.

Podle Salmonda je Skotsko s údajným příjmem na hlavu za rok 2012 až 39 600 dolarů ročně na hlavu bohatší, než Británie (34 800), Francie či Japonsko. Avšak studie ekonomů Johna McLarena a Jo Armstrongové navazující na předchozí analýzy autorů a opírající se o ukazatel hrubý národní důchod (GNI) ukazuje, že Salmondem uváděná čísla jsou nadsazená asi o 2 000 dolarů ročně právě kvůli velkému podílu neskotských vlastníků a na základě alternativního ukazatele zahrnujícího odvádění zisků do zahraničí klesá dokonce o 5 000 dolarů.

Skotsko je prosperující zemí s významnými přírodními zdroji a průmyslem, ale není až tak bohaté, jak tvrdí skotští nacionalisté.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6642

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2014