Pravda -- věčně plachá dobyvatelka

25. 6. 2014 / Pavel Gajdošík

čas čtení 2 minuty

27. června tomu bude už šestačtyřicet let, co byl uveřejněn klíčový manifest Pražského jara "Dva tisíce slov" a v něm nadčasově formulovaný postřeh jeho autora Ludvíka Vaculíka:

"Správné slovo má svůj význam, jen když je řečeno za poměrů, které jsou už správně opracovány. Správně opracované poměry -- tím se u nás, bohužel, musí rozumět naše celková chudoba a úplný rozpad starého systému vládnutí, kdy se v klidu a míru na náš účet zkompromitovali politikové jistého typu. Pravda tedy nevítězí, pravda prostě zbývá, když se všecko ostatní prošustruje!"

Problém roku 1968 spočíval ve skutečnosti, že poměry už sice byly pro demokratizaci režimu správně opracovány u nás, ale nikoli v mocném Rusku, a tak se ještě dalších jednadvacet let čekalo na dobu, až budou po Gorbačovově "perestrojce" poměry opracovány i tam či až už bude v celém socialistickém bloku ekonomicky "prošustrováno" totálně.

Letos zase byly u nás poměry zjevně opracovány dost na to, aby lidé u voleb konečně ztrestali ODS, ale ještě nejsou dostatečně opracovány k tomu, aby chtěli také progresivní daň a další nástroje korekce "Klausova" systému, v němž "silní" vysávají stát a většinu slabších, aniž by se jim to ztížilo, protože to by se pak prý "trestal úspěch", což se u nás zatím prostě nemůže.

Pořád se totiž ještě doufá, že stačí jen bojovat s korupcí a šetřit na ministerstvech, jak nasliboval Andrej Babiš, a životní poměry většiny Čechů nejsou dostatečně zoufalé na to, aby to lidi vyburcovalo z apatie či z opatrnosti, s níž jen udržují status quo, aby to "nedopadlo hůř".

Dokud se tedy totálně nezkompromitují i "apolitičtí mesiášové" typu Okamury a Babiše a naděje na zlepšení poměrů bez velkých zásahů bude přežívat, levice šanci měnit radikálněji jistě hned tak nezíská.

Zčásti také proto, že špatná zkušenost s komunisty v Češích pořád ještě budí strach a od pravice to byl velmistrovský tah, že jim dovolila na levici strašit do dneška.

Aby bylo "prošustrováno", a tudíž opravdu zaděláno na změnu, musejí ti u moci udělat fatální chyby, narazit na silnou opozici a nebýt podrženi zvenku.

Pravda totiž není dobyvatelka, jež by smetla mocné jenom tak. Pokud jsou opevněni v hradech starých iluzí, pravda plaše čeká v podhradí, až valy zeslábnou, a dokud se jich nezhroutí valná část, střídání systému se konat nemůže.

0
Vytisknout
9504

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2014