Ukrajinský prezident zaútočil na Rusko

27. 6. 2014

čas čtení 3 minuty

Ukrajinský prezident Petro Porošenko obvinil Rusko, že "nedělá nic", aby ukončilo "katastrofální" válku na východě jeho země, a dodal, že rozhodne během pátku, zda prodloužit týdenní příměří se vzbouřenci. V rozhovoru poskytnutém v Bruselu deníku Guardian a dalším čtyřčm evropským deníkům Porošenko uvedl, že separatisté v Doněcku a v Luhansku provedli více než 150 útoků proti vlíádním vojákům od zahájení příměří před týdnem. Za posledních devadesát minut "zahynulo pět ukrajinských vojáků", řekl trpce.

Porošenko řekl otevřeně, že vzbouřenci jsou pod kontrolou Putinova Kremlu. "Myslím, že Rusko neudělalo nic," dodal. "Mluvíme o ruských občanech, o ruských důstojnících, o Rusech původem, o ruských žoldnéřích." Charakterizoval strategii Kremlu na Ukrajině jako "ne příliš pragmatickou" a "velmi emocionální".

Dodal: "Předtím chtělo Rusko situaci na Ukrajině destabilizovat." Porošenko dodal, že se intenzivně snažil přesvědčit Putina, aby podepsal dohodu, která by vedla k ukončení konfliktu. Hovořil s ním o svých návrzích v Normandii krátce předtím, než byl inaugurován jako ukrajinský prezident. Jeho cílem bylo učinit z Ruska "předpověditelného partnera", dodal.

Porošenko dnes podepsal s Evropskou unií asociační dohodu, která podstatnou měrou přibližuje Ukrajinu Evropě a evropským trhům. Rusko v pátek varovalo, že dohoda bude mít blíže nespecifikované "důsledky".

Porošenko také zdůraznil, že jednal o svém patnáctibodovém plánu pro Ukrajinu s politiky z EU včetně Angely Merkelové, Françoise Hollandea a Davida Camerona. Zdůraznil, že EU je "naprosto jednotná", co se týče podpory jeho země, která čelí vážné bezpečnostní krizi. "Proto jsem šťasten. Mluvili jednotným hlasem," řekl.

Evropská rada se rozhodla odložit rozhodnutí, zda uvalí další sankce na Rusko, do pondělí. Porošenko uvedl, že jeho plán předpokládá příměří, na něž by dohlíželi evropští monitoři, včetně ruských zástupců, návrat tří pohraničních přechodů ukrajinským jednotkám a propuštění rukojmích zadržovaných separatisty. Čtyři monitoři z OSCE byli v pátek propuštěni, ale separatisté stále vězní 180 osob, řekl Porošenko, včetně osmi osob zajatých ve čtvrtek.

Porošenko přiznal, že situace na některých místech na východě Ukrajiny je "skutečnou katastrofou". Řekl, že polovina doněcké provincie a třetina luhanské provincie je "válečnou zónou".

"Nejsou otevřené banky. Nevyplácejí se důchody. Neteče voda, nejde elektřina. Na ulicích je spousta lidí se zbraněmi. Lidé se bojí vycházet ven."

Dodal, že v oblastech, které ovládá Kyjev, asi 87 procent ukrajinského území, je život naprosto normální. Na otázku, zda Ukrajina dostane během jeho prezidentského období zpět Krym, se Porošenko usmál a řekl: "Ano."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13331

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2014