Ukrajinský prezident tvrdí, že "Rusko sestřelilo ukrajinské nákladní letadlo"

15. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Ukrajinský prezident Petro Porošenko tvrdí, že na východní Ukrajině se vojenských operací účastní aktivní důstojníci ruské armády poté, co bylo údajně sestřeleno nákladní letadlo An-26 nedaleko hranic.

V prohlášení na prezidentových internetových stránkách se praví, že letadlo údajně letělo v takové výši, že nemohlo být sestřeleno žádnými zbraněmi, které mají separatisté, a bylo "pravděpodobně" sestřeleno z ruského území.

Není bezprostředně známo, kolik vojenského personálu bylo na palubě, ale podle zpráv se některým osobám podařilo se z letadla katapultovat do bezpečí a spojit se s ústředím v Kyjevě.

Ruští politikové požadují chirurgické vojenské zásahy na ukrajinské území poté, co dělostřelecký granát, který údajně odpálily ukrajinské jednotky, dopadl v obytné oblasti na ruské straně hranice a usmrtil jednu osobu. Ruské ministerstvo zahraničí varovalo, že střelba bude mít "nezvratitelné následky" a Ukrajina tvrdí, že Rusové se prý podílejí na vojenských akcích na jejím území "otevřeněji než dříve".

Mluvčí Vladimíra Putina Dmitrij Peskov uvedl, že nepotvrzené zprávy o ruské pozemní invazi na Ukrajinu v nadcházejících 24 hodinách "jsou nesmysl".

V neděli večer zahájily ukrajinské jednotky novou ofenzívu na předměstí Luhansku ve snaze spojit se s vládními vojsky, kteří jsou už měsíc obklíčeni vzbouřenci na luhanském letišti.

Obě strany použily těžkou dělostřeleckou palbu v úporných bojích na jihovýchodě města, kterou krátce přerušily jen během finálového zápasu fotbalového mistrovství světa. Ukrajinská armáda tvrdí, že rozbila blokádu letiště.

Letecké údery a dělostřelecké granáty také zasáhly předměstí Luhansku. Mluvčí Luhanské lidové republiky uvedl, že několik civilistů bylo zraněno a tři usmrceni.

Ukrajinské jednotky také utrpěly ztráty. Na mostě nedaleko letiště ozbrojení vzbouřenci vykradli vypálené vládní vozidlo a obrněný transportér, v nichž hledali použitelné zbraně. Vozidla se stala předtím terčem útoku vzbouřenců. Vzbouřenci uvedli, že v potyčce přišli o dva muže. "Budeme je zabíjet tady a pak budeme zabíjet i v Kyjevě, poženeme je až do Ameriky," řekl jeden ozbrojenec deníku Guardian.

Ruští činitelé poněkud zmírnili svou rétoriku proti Ukrajině, ale státní ruská televize stále šíří tvrdou propagandu a srovnává události na Ukrajině s událostmi v nacistickém Německu.

Zvlášť silnou kontroverzi vyvolal o víkendu první program ruské státní televize, který odvysílal zprávu, podle níž ukrajinská armáda na hlavním náměstí ve Slavjansku ukřižovala tříletého chlapce. Žádní jiní novináři nenalezli důkazy takové akce a mluvčí ukrajinského ministerstva vnitra sdělila tiskové kanceláři AFP, že tato reportáž "následuje ve stopách Goebbelsových."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9840

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2014