OSN, NATO a EU pořádají mimořádná jednání o eskalaci krize na Ukrajině

28. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Světové mocnosti uspořádaly celou řadu mimořádných jednání ve snaze zvýšit tlak na Rusko poté, co Kyjev Moskvu obvinil z de facto invaze a z otevřené druhé fronty v konfliktu ve východní Evropě.

Rada bezpečnosti OSN zahájila mimořádné zasedání, americká Rada národní bezpečnosti se sešla v Bílém domě a NATO a EU vydají svou reakci v pátek, uprostřed náznaků, že se na podpoře povstání proti kyjevské vládě na Ukrajině podílejí stovky ruských vojáků.

Rada bezpečnosti OSN zahájila mimořádné zasedání a šéfové NATO a EU budou jednat o reakci v pátek, uprostřed náznaků, že se na povstání proti kyjevské vládě podílí stovky ruských vojáků.

Rusko popírá, že má jakákoliv vojska na východní Ukrajině. Ale ve čtvrtek NATO uvedlo, že odhaduje, že nyní na Ukrajině bojuje více než 1000 ruských vojáků. NATO zveřejnilo satelitní fotografie, které prý ukazují, že ruská ozbrojená vozidla a dělostřelectvo překračuje hranici na Ukrajinu už nejméně týden. Západní politikové varovali Vladimíra Putina před následky a budou jednat o dalších sankcích. Mluvčí generálního tajemníka OSN Pan Ki Moona konstatoval, že nejnovější obvinění naznačují vážnou eskalaci krize a dodal: "Mezinárodní společenství nemůže dopustit, aby situace eskalovala."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6814

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2014