Hlavní holandský prokurátor: Letadlo MH17 bylo nejpravděpodobněji "sestřeleno ze země"

12. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

To, že letadlo malajských aerolinií MH17 bylo sestřeleno ze země, je "nejpravděpodobnějším" scénářem, který nyní zkoumají desítky detektivů, uvedl v pátek vysoký holandský prokurátor Fred Westerbeke z Holandské státní prokuratury, který na vyšetřování dohlíží.

Šéfka policie Patricia Zorková uvedla, že detektivové zkoumají více než 350 milionů internetových stránek a tisíce fotografií a filmů, které by mohly obsahovat důkazy o útoku a snaží se verifikovat autentičnost odposlechnutých telefonních rozhovorů.

Jeden vzbouřenecký důstojník sdělil tiskové kanceláři AP po katastrofě, že letadlo sestřelil smíšený tým vzbouřenců a ruského vojenského personálu, kteří se domnívali, že míří na ukrajinské vojenské letadlo. Odposlouchané telefonní rozhovory mezi vzbouřenci, které vydala ukrajinská vláda, podporují tuto verzi událostí.

Detektivové a forenzní experti také zkoumají 25 kovových předmětů, získany z mrtvol a z trosek letadla, ve snaze z nich získat další indicie.

"Probíhá další vyšetřování ohledně toho, odkud tyto předměty pocházejí," řekla Zorková.

Westerbee varoval, že vyšetřování v zemi, kde probíhá konflikt mezi vládními jednotkami a proruskými vzbouřenci bude složité a časově náročné. Srovnal situaci s vyšetřováním atentátu v Lockerbie, kde trvalo mnoho let, než byli identifikovány podezřelé osoby.

"Bude to dlouhé vyšetřování," uvedl a dodal: "Nevylučuji ale, že budeme schopni identifikovat podezřelou osobu a zahájit proti ní trestní stíhání."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8706

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2014