Strašení islámem jako nový český folklór?

13. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ministerstvo školství po lobbování odpůrců islámu odebralo záštitu projektu Muslimové očima českých školáků ZDE. Mezitím se v médiích utěšeně rozvíjí hysterie kolem "chalífátu" na území Iráku a Sýrie. Tento útvar má podle posledních odhadů CIA asi 30 000 bojovníků ZDE. To je například o něco více než dvojnásobek příslušníků ozbrojených sil Albánie ZDE.

Vznikající infrastruktura "chalífátu" v Evropě nedávno nedaleko od nás utrpěla dvě těžké rány. V Bosně počátkem září proběhla operace Damask ZDE, při níž došlo k pozatýkání extrémistických aktivistů napojených na syrské povstalce a vyvíjejících aktivity na území Slovinska, Itálie a Rakouska. V srpnu došlo k obdobné akci na území Kosova ZDE.

V ČR žije podle různých neoficiálních odhadů 10 - 20 000 muslimů, podle oficiálních statistik necelých 3 500 a jejich počet klesá; etnických Čechů je mezi nimi maximálně několik stovek ZDE. ČR patří k zemím s vůbec nejmenším podílem muslimského obyvatelstva v Evropě. Student žurnalistiky a mezinárodních vztahů Daniel W. Zeman v nadsázce tvrdí, že muslimů je v Česku zhruba tolik, co upírů.

Percepce údajné "islámské hrozby" u nás naprosto neodpovídá reálnému rozměru nebezpečí. Pokud jde o "chalífát", řeč je o skromné armádě bez letectva a námořnictva nacházející se mnoho tisíc kilometrů odsud na druhé straně Středozemního moře. Kromě jiného ji od nás dělí Turecko s jednou z nejsilnějších armád NATO. Pokud jde o české muslimy, při všech reálných problémech (ne těch vymyšlených a nafouknutých antiislamisty) se jedná o malou a z rozhodující části pokojnou menšinu. Pokud by se islámští extrémisté pokoušeli etablovat v ČR, rozhodující roli by sehrála činnost kontrarozvědky spoléhající na spolupráci umírněných muslimů. K žádné válce s islamisty na našem území se rozhodně neschyluje.

Nicméně přesně tento dojem lze získat četbou aktivistických materiálů různých organizací, které dnes bijí na poplach kvůli "islámskému nebezpečí" a protestují třeba i proti benigním informačním programům. Ve fantasmagorických vizích válek civilizací je vše tak překrouceno, že "bezbranné" Evropě nezbývá, než se nechat v poslední bitvě zachránit na stráži bděle stojícím Ruskem. Jedenadevadesátiletý generál Machmud Achmetovič Garejev samozřejmě křepce vyšplhá na pancíř obrněnce, načež umlátí islamisty pojednáními o německých "pětatřicetitunových" a "osmatřicetitunových" tancích. A budeme spaseni.

"Lidé jsou velmi skeptičtí -- nevěří ničemu s výjimkou pomluv," napsal před mnoha lety anglický esejista a detektivkář Gilbert Keith Chesterton.

To se opět potvrzuje nekritickou vírou v ruskou propagandu a souběžně s tím ve strašidelné zvěsti organizací typu Islám v ČR nechceme.

0
Vytisknout
10499

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2014