Recept, jak zničit hrozbu v podobě Islámského státu

12. 9. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Tento týden přednesl americký prezident Barack Obama projev, ve kterém nastínil základní postoj Spojených států vůči džihádistům z Islámského státu (chalífátu) -- IS, který se rozpíná na iráckém a syrském území. Obamovo poselství národu a světu je prosté: islamisty musíme zcela zničit nehledě na možné neblahé následky pro Irák, Sýrii a širší region. Chystá se tedy americký vojenský "comeback" do Iráku, přímé zapojení do syrského konfliktu ZDE nebo jde "pouze" o destrukci nakažlivého viru v podobě IS?

Bojovníci z IS jsou i podle měřítek Al-Káidy příliš drsní hoši a její předák Ajmán Zavahrí se od nich ve svém prohlášení z letošního února distancoval ZDE s konstatováním, že jeho domovská platforma nemá s jejich aktivitami nic společného.

Prezident Obama ve své řeči ZDEAmeričanům a světu rekapituloval domnělé úspěchy americké zahraniční politiky při boji s "teroristy, kteří ohrožují Spojené státy" v Afghánistánu, Pákistánu, Somálska a Jemenu včetně vysoce rizikového dopadení bin-Ládina. Hon na bin Ládina v jaderném Pákistánu byl podle slov Noama Chomského příslovečnou "jiskrou, která mohla zažehnout požár se strašnými následky" ZDE . Americká bezpilotní kampaň v dotyčných státech mátožný přízrak terorismu v uplynulých letech naopak zesílila, jak se můžeme dočíst v i západním mainstreamovém tisku ZDE a ZDE.

Není proto možné jednoznačně konstatovat, že je díky těmto a dalším skutečnostem Amerika nyní "bezpečnější", jak v projevu Obama dále uvedl.

Podle prezidenta Obama hrozily Americe teroristické útoky jak před 11. zářím, tak poté. Obama má v tomto ohledu pravdu; jen nelegální invaze a okupace Iráku uskutečněné jeho předchůdcem podle renomovaných expertů zvýšily počet džihádistických atentátů ve světě sedminásobně ZDE.

Americké bombardování pozic militantů z IS v Iráku a Sýrii doplněné o vyslání 475 vojenských poradců (Spojené státy mají v Iráku již několik stovek vojenských poradců), vojenská a finanční podpora klientelistické vládě se sídlem v Bagdádu a trénink, zpravodajská pomoc a vojenské vybavení kurdským jednotkám v poli a syrské opozici má podle Obamy zničit IS.

Jedním dechem prezident odmítl uznat legitimitu Asadova režimu, který delší čas čelí náporům džihádistů z IS a představuje jakési nárazníkové pásmo mezi džihádisty a hlavním spojencem Washingtonu -- Izraelem. Obama bude pro své snahy "vykořenit rakovinu, jakou je IS" v následujících týdnech hledat oporu v americkém Kongresu a Radě bezpečnosti OSN. Lidem ohroženým islamisty míní nadále poskytovat humanitární pomoc.

Barack Obama Američany ujistil, že v Iráku nebudou operovat žádné americké jednotky a protiteroristická kampaň bude uskutečňována výlučně leteckými údery. Všimněme si, že americká politika na Blízkém východě hájí Obamovými slovy "klíčové zájmy Spojených států". Jak by asi "mezinárodní komunita" hodnotila kupříkladu hypotetické niterné zájmy Ruska dejme tomu v Karibiku? Lze si to představit v živých barvách. Nikdo však v případě "legitimních amerických pohledávek" ve vzdáleném regionu nezapochybuje na rozdíl od "legitimity" zájmů Ruska na Krymu a na východě Ukrajiny.

Podle různých soudů je však hrozba militantů z IS nadnesená, a tyto hlasy zaznívají dokonce i z amerických zpravodajských kruhů ZDE. "Hrozba terorismu" je ale dlouhodobě výhodným prodejním artiklem amerických vlád a je zapotřebí ospravedlnit vysoké výdaje na bezpečnost Američanů, jinými slovy na udržení statu quo vojensko-průmyslového komplexu a jeho surogátů v podobě Lockheed Martinu, Raytheonu či Boeingu. Je proto nutné, aby "mezinárodní komunita" v čele se Spojenými státy, jež ale nezahrnuje většinu zemí světa, provedla nezbytná a tvrdá opatření, jak svět nežádoucího elementu v Iráku a Levantě zbavit.

Existence džihádistů z IS je přitom z velké části "dítětem" politiky Spojených států na Blízkém východě, jak píše třeba marxisticky orientovaný novinář a historik Paul Street ZDE a investigativní žurnalista Nafeez Ahmed ZDE . S tímto soudem lze v jádru souhlasit, protože za radikalizací iráckých sunnitů a jejich sympatiemi vůči IS stojí konkrétní kroky americké okupační politiky, včetně ignorace sunnitských zájmů vedoucí k sektářským rozporům mezi nimi a šíity a jejich vyzbrojování během takzvané surge v roce 2007. Rovněž západní, potažmo americká podpora syrských rebelů v boji proti Asadově režimu a jejich donátorů sídlících v Rijádu a Dauhá přispěla ke vzniku nechtěného fenoménu IS.

Někteří progresivní komentátoři však Obamův recept, jak zahubit onu "rakovinu" v podobě IS, vnímají se značnou skepsí. Tyto snahy mohou vyvolat "nekonečnou válku" ZDE, "nově rozšířenou válku na Blízkém východě" ZDE nebo "nového draka na usmrcení ZDE ".

Pokud Spojené státy skutečně usilují o mírovou politiku na Blízkém východě, musí kriticky zohlednit své vlastní kroky -- minulé a současné -- tamtéž, nikoliv ústy prezidenta vyjmenovávat bezduché fráze o domnělých úspěších v boji proti terorismu. Přestože vliv USA v této oblasti povážlivě slábne, nevyhasíná a není vůbec benigní. Stačí jen pohled na neutuchající americkou podporu Izraelců v záboru cizí půdy a vražedného běsnění v Gaze, nehledě na destrukci Iráku. Prezident Obama proto nejdříve musí vyndat břevno z vlastního oka, aby mohl lépe vidět, co jeho země páchá.

0
Vytisknout
8112

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2014