Human Rights Watch: Invalidní děti v ruských státních sirotčincích čelí násilí a zanedbávání

15. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Téměř 30 procent invalidních dětí žijících v ruských státních sirotčincích se stává obětí násilí a zanedbávání. Rusko by mělo prioritně umožnit, aby mohli invalidní děti ze sirotčinců žít v rodinách a nikoliv v institucích.

Z podrobné zprávy organizace Human Rights Watch vyplývá, že mnoho invalidních dětí a mladých lidí v ruských státních sirotčincích čelí vážnému násilí. Některé děti, sdělily pracovníkům Human Rights Watch, že je zaměstnanci sirotčinců bijí, dávají jim injekce sedativ a krátkodobě je z trestu posílají do psychiatrických léčeben. Zpráva organizace Human Rights Watch je založena na více než 200 rozhovorech s dětmi a jejich rodinnými příslušníky a na návštěvách 10 státních sirotčinců po celém Rusku.

Většina invalidních dětí v sirotčincích má příbuzné, avšak zaměstnanci sirotčinců někdy odrazují rodinné příslušníky od návštěvy sirotčinců, neboť "takové návštěvy děti rozmazlují a jsou pak zvyklé na příliš mnoho pozornosti."

V sirotčincích často chybí přístup k potřebné zdravotní péči, dostatečné výživě, dětem není věnována pozornost a nemají možnost si hrát a mnoho dětí nedostává žádné vzdělání. Problémem je, že zaměstnanci sirotčinců často nemají potřebnou kvalifikaci a sirotčince trpí vážným nedostatkem pracovních sil. Děti v sirotčincích nemají žádné možnosti, jak žádat o pomoc či stěžovat si na trápení.

Nejméně 95 procent dětí žijících v ruských sirotčincích má alespoň jednoho rodiče. Ruská vláda se veřejně zavázala, že přestane přehnanou měrou posílat děti do sirotčinců, avšak vládní činitelé nevěnují dostatečnou pozornost invalidním dětem, posílaným do sirotčinců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5575

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2014