Ukrajina odrazila útok na letiště v Doněcku, který provedly proruské jednotky

13. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Byl zaznamenán pohyb ruských raketometů Doněckem. Ukrajinský premiér konstatoval, že jeho země je s Ruskem "ve válečném stavu"

Ukrajinská armáda oznámila, že úspěšně uhájila vládou kontrolované letiště v Doněcku před útokem proruských vzbouřenců. Na letištěm visel v pátek odpoledne velký sloup černého kouře. Došlo k dosud snad největší bitvě od vyhlášení křehkého příměří.

V městě Doněcku, které ovládají proruští vzbouřenci, bylo přes noc slyšet trvalou palbu raketometů. Městští činitelé uvedli, že bombardování zasáhlo obytné budovy u letiště, ale nejsou k dispozici údaje o případsných raněných a mrtvých.

V sobotu dopoledne se volně pohybovala Doněckem kolona tří ruských mnohočetných raketometů.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil ruského prezidenta Vladimíra Putina, že chce zničit Ukrajinu jako nezávislý stát a vzkřísit Sovětský svaz. Na konferenci evropských politiků v Kyjevě uvedl, že jeho země je "ve válečném stavu s Ruskem". Moskva mezitím na Ukrajinu vyslala další konvoj automobilů bez souhlasu Ukrajiny.

Ukrajinští politikové proti vyslání ruského konvoje na území své země však neprotestovali. Je to důkazem toho, jak dramaticky se změnila nálada v Kyjevě od podepsání příměří.

Ruské zprávy tvrdí, že konvoj přivezl na Ukrajinu humanitární pomoc, avšak vjezd ruského konvoje na ukrajinské území neschválil Kyjev a neprobíhá pod dohledem Mezinárodního červeného kříže.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl v sobotu, že je v zájmu všech, aby se Ukrajina nesbližovala s NATO.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7665

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2014