Kapitalismus pohlcuje trvale udržitelný život na planetě

2. 10. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Pozornost při klimatickém summitu uspořádaného v září v New Yorku pod patronací generálního tajemníka OSN Pan Kim-una byla soustředěna na různé akce a inciativy, nikoliv však na přímá jednání mezi zúčastněnými zeměmi. Tato skutečnost nepřinesla závaznou dohodu, jak s klimatickými změnami efektivně bojovat. Ta by měla být uzavřena příští rok na konferenci v Paříži. Souběžně se v ulicích Manhattanu odehrály největší klimatický protest v dějinách s názvem People's Climate March a následující u nás jen drobet medializovaná akce Flood Wall Street.

Lidé, kteří se obou akcí zúčastnili, pocházeli ze všech koutů planety -- různorodost účastníků protestů byla nemírně bohatá -- co se ras, náboženství, etnicity a národností týče. Navíc účast překonala očekávání a nejsmělejší odhady pořadatelů i samotných účastníků. V průběhu People's Climate March ulice Manhattanu zaplavilo až 400 000 lidí.

Poté, co byl ukončen People's Climate March, byla zahájena druhá část protestu -- Flood Wall Street. Menší část demonstrujících nenásilným způsobem protestovala proti klimatickým změnám v sedě před New York Stock Exchange. Aktivisté také blokovali jižní část Broadwaye s poselstvím: "Systém, který způsobil krizi a navíc z ní profituje, ohrožuje humanitu." Policie nenásilný protest ukončila; došlo i na pepřové spreje a přinejmenším jeden z protestujících byl zatčen ZDE.

Přes fakt, že newyorský summit od ekologické a aktivistické kocoviny v Kodani nepřinesl zásadní opatření, jak s úspěchem čelit klimatickým změnám, v některých ohledech se jeho agenda posunula dál. Tedy přinejmenším v konkrétních gestech a slibech. Peruánský prezident s přislíbenou finanční pomocí Německa, Norska a Francie nastínil strategii, jak bojovat s rozsáhlým odlesňováním, a konstatoval, že jeho země musí nastolit kurz udržitelného klimatu, efektivně spolupracovat s místními domorodými skupinami a zároveň ctít neposkvrnitelná práva území, na němž žijí ZDE.

Takzvanou Newyorskou deklaraci o pralesích, jejímž cílem má být eliminace miliard tun nečistot ročně a obnova 350 milionů hektarů lesů ZDE, odmítla podepsat klíčová země -- Brazílie. Nově ustanovená Global Agriculture Alliance je pak cílena na zajištění potravinové bezpečnosti do roku 2050, prosazování trvale udržitelného zemědělství se zapojením 500 milionů farmářů, kteří by pracovali pod ochranou globálního společenství, a navíc by byly redukovány emise -- v kostce má tento projekt zajistit potravinovou bezpečnost pro celkem 9 miliard lidí ZDE.

Ano, můžeme si říct, že možná jde o pozitivní "ekovýdobytky", nicméně existující maximálně na papíře. Avšak čím dál větší počet zemí a lidí na planetě urgentně volá po sjednocujícím postoji, jak na planetě zbudovat skutečně sofistikovaný politický systém s fungujícími environmentálními opatřeními.

Odborníci a aktivisté podtrhávají, že účinný boj se změnami klimatu musí jít ruku v ruce se společenskými změnami, které se navzájem podmiňují. Například velké korporace a vlády pod fíkovým listem environmentální ochrany nasazují nové technologie, postupy a stroje, aby mohly nadále pokračovat v rabování přírodního bohatství a ničení ekosystémů, kde po staletí žijí domorodé skupiny.

Nicméně alternativní aktivity, jež se konaly paralelně s newyorským summitem, jako jsou workshopy, festivaly, přednášky, koncerty a další akce též obsahovaly odlišné návrhy, jak se změnami podnebí bojovat -- od regulace průmyslových odvětví -- po překonání či zrušení stávajícího kapitalistického uspořádání a jeho nahrazení jiným, humánnějším společenstvím. Zní to extrémisticky? Myslím, že dnes, kdy nad námi hrozivě visí Damoklův meč ekologické hekatomby a zároveň klesá níž a níž, tak nikoliv.

Kapitalismus coby "vůdčí" společenské uspořádání planety je však v jednoznačném rozporu s idejí týkající se udržitelného žití na planetě, jak spolu s dalšími konstatuje novinářka a autorka několika ceněných publikací Naomi Kleinová, zejména v poslední knize s nevýmluvným názvem This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate ZDE.

V obdobném duchu se několik let vyjadřuje i Noam Chomsky, který varuje před dvěma akutními apokalyptickými hrozbami -- před rozsáhlou ekologickou katastrofou, pak jadernou proliferací a možností spuštění jaderné války, jež by lidstvo mohla vyhladit coby živočišný druh. Chomsky destruktivní ekologickou agendu západní společnosti přirovnal k nemyslícím "lumíkům", kteří kráčí za sebou -- jeden za druhým -- a bezstarostně skáčou do propasti ZDE.

Suma sumárum: důležité je vytvořit mohutné ekologické hnutí zdola, jehož nedoktrinářská paleta by zahrnovala obecné i konkrétní vize -- v němž by se musely zahladit, nebo alespoň zastínit rozdílné priority jeho jednotlivých zástupců; práce jistě obtížná a plná úskalí, ovšem jako vždy při podobných procesech. Zbývá rok do konference v Paříži, takže času na sjednocení všech významných ekologických seskupení je skutečně málo, avšak něco přelomového se dá dokázat s úmornou mravenčí pílí jedině zdola.

Doporučené odkazy:

0
Vytisknout
10419

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2014