Co se událo ve vzdělávání v minulém týdnu

2. 10. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Novela školského zákona jde do druhého čtení ve sněmovně včetně kontroverzních formulací ustanovení týkajících se umisťování dětí do praktických škol, a to v době, kdy Evropská komise žádá po ČR informace o diskriminaci Romů ve vzdělávacím procesu. Sněmovna také přehlasovala návrh zákona o tzv. dětské skupině a zákona tak s největší pravděpodobností vejde v platnost v podobě, která ohrožuje existenci lesních školek a podobných zařízení. Pro a proti v otázce jednotných přijímaček na SŠ. Přinášíme přehled událostí ve vzdělávání v pravidelném týdenním souhrnu Beduin (22. 9. -- 28. 9. 2014), připravovaném obecně prospěšnou společností EDUin.

Témata týdne:

Výrok týdne:

"Přivydělávám si jako copywriter. Tato profese neodpouští chyby. Přesto, se mi stalo a stává, že nějakou udělám. Než odešlu svůj článek, čtyřikrát si text po sobě přečtu a pro jistotu mám po ruce pravidla Českého pravopisu. (...) Děti by měly být vedeny k tomu, aby dokázaly psát bez hrubých chyb, ale nikoliv formou pětek (...)." Jiřina Tylová, studentka ČZU v Praze, v komentáři k dílu Vší ve škole, který se věnuje chybám.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)

Inspirace z (a do) praxe

  • 50 TED talks, které stojí za to. Krátká inspirativní videa lidí, kteří mají co říct ke vzdělávání.
  • Semestr Mimo školu. Zkuste sebevzdělávání zaměřené na dovednosti pro 21. století, otevřeno pro každého.
  • Kreativní partnerství pro rovné příležitosti. Původně anglický, v praxi prověřený program na rozvoj kreativních metod ve školní výuce. Zapojte se.
  • Nechybujte.cz. Portál zaměřený na rozvoj vašich dovedností v používání českého jazyka. Slovníky i gramatika.

Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)

  • EDUin startuje EDUpoint Praha! Místo, kde je vzdělávání doma. Pevnostní 651/8, 162 00 Praha 6. Pravidelný úterní EDUhub (13:00 -- 18:00) -- síťujte se, nebo si dělejte na svém. Kontakt: tamara.kovacova@eduin.cz.
    • Debata středoškoláků s politiky - s kandidáty na pražského primátora. 1. 10. od 13 do 14 hodiny, Dům ABF, Václavské náměstí, Praha.
    • Analýza přijímaček na SŠ. Představí CERGE-EI a Scio, 2. 10 v 11:00, Politických vězňů 7, Praha.

Více akcí a podrobnosti ke každé z nich najdete v EDUkalendáři

0
Vytisknout
8893

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2014