Kontrolní opatření na hranicích afrických zemí kvůli ebole jsou nyní daleko přísnější než v Evropě

16. 10. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Západní reportéři informují o tom, že kontrolní opatření kvůli ebole, prováděná při odjezdu a odletu z afrických zemí, mj. i z těch, které jsou ebolou postiženy, jsou daleko přísnější než kontroly v Evropě a v Americe. Problémem s incidentem s ghanským studentem na pražském Hlavním nádraží není v tom, že byl kontrolován kvůli možné ebole, ale v tom, jakým způsobem byla tato kontrola provedena.

Samozřejmě, že rasistické reakce se vyskytují nejen v České republice, v Británii bylo například zaznamenáno a široce medializováno, že jedna soukromá škola odmítla kvůli nátlaku rodičů přijmout pravidelnou každoroční návštěvu jednoho žáka z Libérie, ačkoliv také nemá nic společného s ebolou, a jinde v Anglii odmítli ubytovat slavného západoafrického novináře, jehož pořady jsou přenášeny do pětatřiceti zemí světa, prostě také proto, že se obávají od černocha možné nákazy.

V západních médiích se objevují důvodné komentáře o tom, že epidemie eboly je nyní samozřejmě spojována s rasistickými postoji, "protože mnozí mají dodnes problém s tím ošetřovat černochy".

Konec konců i na facebooku naleznete v češtině takovéto komentáře, právě ohledně incidentu s ghanským studentem na pražském Hlavním nádraží:

"Byl to sice jenom negr, ale co kdyby se to stalo člověku?"

Co k tomu dodat.

0
Vytisknout
6128

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2014