Německá výzvědná služba tvrdí, že malajské letadlo MH17 sestřelili proruští separatisté

20. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Německá zahraniční rozvědka Bundesnachrichtendienst (BND) konstatuje, že při své analýze katastrofy malajského letadla MH17 nad Ukrajinou dospěla k názoru, že letadlo sestřelili ruští separatisté nedaleko Doněcku, píše týdeník Der Spiegel.

Při prezentaci dne 8. října 2014 v příslušném německém parlamentním výboru poskytl Gerhard Schindler, ředitel rozvědky BND, podstatné množství důkazů na podporu své argumentace, včetně satelitních fotografií a četných pozemních fotografií. BND má výzvědné informace, které naznačují, že proruští separatisté se zmocnili ukrajinského protiletadlového raketového systému BUK na jedné ukrajinské vojenské základně a odpálili dne 17. července raketu, která vybuchla v těsné blízkosti malajského letadla, na jehož palubě bylo 298 osob.

Schindler tvrdí, že jeho výzvědná služba má k dispozici celou řadu nezvratných zjištění. Jedním z nich je, že ukrajinské fotografie byly pozměněny a že existují podrobnosti, které to dokazují. Řekl také v parlamentu, že ruské tvrzení, že raketu odpálili ukrajinští vojáci a že ukrajinská stihačka letěla blízko letadla jsou falešná.

"Byli to proruští separatisté," konstatoval Schindler. Při katastrofě zahynuli i němečtí cestující. Mluvčí německé generální prokuratury oznámil, že bylo zahájeno vyšetřování proti neznámému pachateli kvůli možnosti, že sestřelení letadla byl válečný zločin.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9305

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2014