Mučení v režii CIA: Jedná se pouze o špičku ledovce

11. 12. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

V případě odtajněné dokumentace o zločinných praktikách CIA jde o pouhou špičku ledovce. Za prvé zpráva, či jen její nepatrná část určená pro veřejnost ZDE, pokrývá pouze období prezidentského mandátu George W. Bushe, i když právě tento prezident mučící praktiky při boji s fantomem terorismu neoficiálně vetknul do svého politického programu. Za druhé Spojené státy ve velkém vyvážely mučící manuály svým nedemokratickým klientům dávno před 11. září 2001. Šlo především o fašistické junty v Latinské Americe tyranizující vlastní populaci převážně od 60. let.

Část zprávy z vyšetřování Výboru pro tajné služby Senátu Spojených států vedle známých trýznících metod, jak přinutit podezřelé, aby „zazpívali“ a aby tak bylo zabráněno údajným teroristickým činům (waterboarding ZDE), ponižování, bití, zastrašování psy atd., informuje o dalších, dosud neznámých vyšetřovacích technikách – jedná se například o bolestivé „rektální krmení“ zadržených arabským pokrmem humusem a „rektální infuze“ těstovin s omáčkou ořechy a rozinkami (rectal feeding), tlakovým klystýrem (rectal rehydratation), vyhrožování znásilněním zapnutou elektrickou vrtačkou, hrozby spočívající například v podříznutí hrdla matky zadržovaných či ublížení jejich dětem, pohrůžky týkající se předstíraní pohřbů, sexuální útoky, spánková deprivace trvající v případě podezřelého Abú Hudhaify 66 hodin, kdy musel zadržovaný celou dobu stát a kdy byl také podroben „koupeli v ledové vodě“, ZDE. V jiných případech šlo o odpírání spánku dokonce na 180 hodin, přičemž měli vyslýchaní lidé ruce svázané nad hlavami ZDE. Další zadržovaný byl vyšetřovatelem přinucen hrát ruskou ruletu. Lidé věznění v detenčním centru COBALT byli s pouty na rukou drženi nepřetržitě v temných celách, kde byli vystaveni nesnesitelnému hluku nebo hlasité hudbě. Jeden ze zadržených zemřel kvůli nedostatku tepla. Šéf vyšetřujících důstojníků CIA popsal věznici COBALT jako „hladomornu ZDE“.

CIA v ní prováděla předstírané popravy nebo věznila osoby v boxech, kde se nemohly pohybovat, a kam byl v případě „výslechu“ podezřelého teroristy Abú Zubajdy, o němž jeho trýznitelé věděli, že pravděpodobně trpí entomofobií, umístěn hmyz. Tuto techniku osobně schválil prezident Bush ZDE.

Nová odhalení společně s doplněním již známých skutečností také přímo zpochybňují řadu oficiálních stanovisek Bílého domu. Dozvídáme se, že mučící praktiky nevedly k získání zpravodajských informací, které měly údajně zachránit americké životy jak na domácí půdě, tak v zámoří. Naopak mnoho informací podezřelí vyšetřovatelům poskytli, aniž by došlo k jejich mučení. Padl také mýtus o tom, že by ostré výslechové metody vedly k dopadení bin Ládina; mýtus šířený zejména propagandistickým snímkem Zero Dark Thirty ZDE. Dále – CIA zaplatila 80 milionů dolarů dvěma psychologům Bruce Jessenovi a Jamesi Mitchellovi, kteří agentuře pomáhali při vývoji 20 „výslechových technik“, včetně waterboardingu, spánkové deprivace a stresových pozic ZDE. Ti založili společnost, která spolupracovala výhradně se CIA na zadržování osob podezřelých z terorismu a na výslechovém programu. CIA na vytvoření této společnosti vynaložila úhrnem 180 milionů dolarů. Jinými slovy se na brutálních metodách podíleli najatí civilisté či chcete-li „soukromí kontraktoři“, a nikoliv výlučně jen zaměstnanci CIA.

Dále se dozvídáme, že vedení CIA odmítlo potrestat vysoce postaveného zaměstnance, který při mučení usmrtil jednoho zadržovaného. Vedení agentury k incidentu vágně poznamenalo, že během vyšetřování podezřelých osob prostě dochází k „chybám“ ZDE. Ze 119 lidí, kteří podstoupili torturu z dílny CIA, bylo nejméně 26 nespravedlivě zadržovaných. Tyto osoby byly vězněny celé měsíce, než se vedení CIA rozhodlo, že je propustí na svobodu, protože se ničeho nedopustily.

Zpravodajský server The Intercept ZDE, kde působí také známý novinář Glenn Greenwald, nicméně zprávu senátního výboru podrobil kritice, neboť podle jeho redaktorů některé důležité okolnosti opomíjí. Bílý dům ve spolupráci se CIA (sic) provedl ve zprávě před vydáním nezbytné „korektury“, například eliminaci pseudonymů některých vyšetřovatelů a zamlžování různých údajů. Zamlčována jsou údajně i jména vysoce postavených zaměstnanců CIA, kteří svým podřízeným udíleli rozkazy k mučení zadržených osob – a to se týká i Dicka Cheneyho a jeho neokonzervativní kabaly. Mučení podle redaktorů serveru Intercept vycházejících ze senátní zprávy z roku 2008 ZDE není výlučně doménou zaměstnanců CIA a daleko větší mírou se na něm podílí americká armáda. Jde tedy opět o pomyslnou špičku obřího ledovce.

Víme však, že prezident Obama Cheneyho gang pardonoval a nikdo kvůli spáchání těchto zločinů, včetně umučení dvou zadržených, soudně stíhán nebude, jak v Guardianu poznamenal Glenn Greenwald ZDE.

Příliš se nemluví o tom, že CIA a americká armáda v minulosti poskytovala takzvané mučící manuály svým klientským státům, převážně brutálním juntám v Latinské Americe (Kolumbie, Ekvádor, Salvador, Guatemala a Peru atd.), ale i jinde po světě, dávno před 11. zářím 2001 a vyhlášením války proti terorismu. Tyto manuály byly vypracovány též pro nechvalně známou Školu Amerik (SOA), nyní Western Hemisphere Institute for Security Cooperation (WHINSEC) ZDE, jejíž sídlo se nachází nedaleko amerického města Columbus. Tato instituce se stala výcvikovou líhní elitních zabijáků, mučitelů a teroristů, kteří mají na svědomí desítky tisíc životů.

„Nevyřčeným“ cílem těchto manuálů byl „výcvik latinskoamerických armád pro identifikaci a potlačování protivládních hnutí“. Dále jsou při potírání populárního odporu explicitně doporučovány popravy a mučení. První takový manuál s názvem KUBARK spatřil světlo světa v roce 1963 ZDE. Tento dokument represivním režimům vedle jiných vyšetřovacích metod doporučoval také mučení elektřinou.

Není jasné, zda CIA v současné době i nadále praktikuje mučení a další zločiny, nicméně je jisté, že se k těmto otřesným metodám uchylují spojenci Spojených států, třeba Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn nebo Izrael ZDE.

Ve zprávě senátního výboru se dokonce uvádí, že se právníci pracující pro CIA nechali inspirovat výnosem izraelského Nejvyššího soudu, který legitimizoval používání nelegálních vyšetřovacích metod, a to následujícími slovy: „Používání mučení je nezbytné k tomu, aby se zabránilo bezprostřední signifikantní fyzické újmě osob v případě, kdy nejsou k dispozici jiné možnosti, jak této újmě předejít ZDE.“

Povaha výše uvedených „vyšetřovacích metod“ by možná zaskočila i zkušené mučitele z řad StB z 1. poloviny 50. let minulého století typu Doubka a Grebeníčka, tedy v době nejtužšího stalinismu u nás, nicméně čeští komentátoři, kteří jinak rozebírají každý zkřivený vlas obětí bolševismu, alespoň prozatím mlčí.

Jistě je nepotěší, že list Independent publikoval mapu 54 zemí, které „budou mít obavy kvůli kontroverzním odhalením“ ZDE, jež zpráva o zločinech CIA vyvolala, protože se na těchto zločinech podílely. Mezi těmito zeměmi se totiž objevila i Česká republika. Zdůrazňuji, že je primární povinností českých novinářů detailně zjistit, jakým způsobem se Česká republika do aktivit CIA zapojila a že některým českým politikům může být už nyní sakramentsky úzko.

0
Vytisknout
16056

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2014