Juncker varuje britského premiéra před stigmatizací přistěhovalců ze středovýchodní Evropy

12. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Šéf exekutivy Evropské unie Jean-Claude Juncker ostře kritizoval návrhy britského premiéra Davida Camerona omezit práva Evropanů pracujících v Británii. Poukázal na to, že Britové stigmatizují a "bijí" chudší Středo a Východoevropany, kteří legálně pracují v Británii. Zdůraznil, že princip volného pohybu za prací v rámci EU znamená, že nesmí existovat žádná diskriminace proti žádným členským zemím EU.

Cameron chce zavést taková opatření, podle nichž by občané jiných evropských zemí, pracujících v Británii za nízké mzdy, nesměli po dobu čtyř let od příjezdu dostávat sociální podporu a přístup k sociálnímu bydlení by jim byl odepřen také po dobu čtyři let. Juncker konstatoval, že je to pokus trestat nevinné chudší přistěhovalce, kteří si legálně vydělávají na živobytí.

"Zejména ve Velké Británii, která vždy bojovala za rozšíření Evropské unie, musí skončit diskriminace některých zemí, které diskriminujete jen proto, že se lidem líbí, když někoho bijete," řekl Juncker a dodal: "Někdy je namístě se sebebičovat. Jsem naprosto proti tomu, abychom se chovali, jako že všichni Poláci, všichni Rumuni a všichni Bulhaři (Češi jsou opět neviditelní, pozn. red.) na evropském trhu práce se chovají jaklo zločinci. To jsou lidé, kteří pracují a vydělávají si své peníze."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7876

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2014