Putin slíbil konec krize do dvou let a obvinil Západ, že chce zabrat Sibiř

18. 12. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Dnešní velká tisková konference ruského prezidenta Vladimira Putina ZDE se nepřekvapivě nesla v duchu bagatelizace ekonomické krize a obviňování Západu.

Pokud někdo čekal, že Putin nastíní cestu z ekonomické krize, čekal marně. Ruský prezident hovořil o objemu devizových rezerv a prohlásil, že krize přejde nejpozději do dvou let, ale žádné účinné ekonomické opatření, které by krizi skutečně zmírnilo nebo zastavilo, nepředložil. Ve skutečnosti je Rusko závislé na globálních cenách ropy, které nemá pod kontrolou. Naštěstí pro ně se ceny právě začaly mírně zvedat - a to je také jediná naděje na záchranu znehodnoceného rublu.

Kromě toho Putin obvinil západní politiky, že se chovají jako "imperátoři" a údajně usilují o ruskou Sibiř. Pokud Rusko někdy v budoucnu skutečně přijde o Sibiř, zabere mu ji nepochybně Čína, kterou považuje za svého nejlepšího spojence - v uvedeném bodě se shoduje velmi mnoho ruských příznivců i odpůrců - ale to v daném kontextu zřejmě není vůbec podstatné. Jde o to vyvolat v ruské veřejnosti pocit obležení, který je historicky dán už z časů tatarské poroby a stále se v cyklech vrací, neboť se osvědčuje coby mobilizační nástroj proti "zlým cizákům".

V politice platí sada poměrně jednoduchých pravidel, která je třeba dodržovat. Neplatí ovšem, že když je dodržíte, vede to samo o sobě k úspěchu - politika se poněkud liší od přípravy instantní polévky a rutina nic nezaručuje - nicméně pokud pravidla nedodržujete, s velkou pravděpodobností dopadnete špatně.

Jedním z takových základních pravidel je, že politik nikdy nesmí věřit vlastní propagandě a ať už cokoliv z jakýchkoliv důvodů říká, měl by si být současně vědom, jak se věci mají doopravdy. V případě, že toto nečiní, začne se chovat podle zjednodušené virtuální reality původně určené pouze k ohlupování veřejnosti. Následují chybná a nesmyslná rozhodnutí.

Putin a jeho vnitřní kruh poradců s vysokou pravděpodobností již delší dobu zmíněné pravidlo nedodržují.

0
Vytisknout
11627

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2014