Skotský ropný průmysl "se stal vedlejší obětí útoku USA a Saúdské Arábie proti Rusku"

19. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

V důsledku rekordního poklesy ceny ropy v současnosti krachuje skotský ropný průmysl, v oblasti kolem Aberdeenu. Octl se ve vážné krizi a hrozí nebezpečí, že pokud nedojde k zvýšení cen ropy, skotský ropný průmysl zkolabuje a už ho nikdo nevzkřísí.

Cena ropy se snížila v důsledku geopolitického manévrování, v jehož rámci jsou ropné společnosti bezmocné a Velká Británie impotentní, sdělil skotskému listu The National Alex Russell, profesor ropného účetnictví na Robert Gordon University v Aberdeenu. Poukázal na to, že za nynější rekordně nízké ceny ropy může výlučně Saúdská Arábie a "není nemožné, že jsou Spojené státy docela spokojeny, že jsou ceny ropy v současnosti tak nízké, protože to výrazně oslabuje Rusko a Írán."

Russell je přesvědčen, že nynější cena ropy 60 dolarů za barel slouží americkým geopolitickým zájmům v Rusku a na Blízkém Východě.

"Spojené státy mají možnost požadovat od Saúdské Arábie, aby snižovala či zvyšovala objem těžby ropy."

Současné nízké ceny ropy ochromují ruskou ekonomiku, což se nepodařilo západním sankcím, uvaleným na Rusko po jeho anexi Krymu. Rekordně nízké ceny ropy také ochromují schopnost Íránu pokračovat ve svém jaderném programu.

Ochromit Rusko a Írán je hlavním politickým cílem jak Spojených států, tak Saúdské Arábie, zdůrazňuje profesor Russell.

Za posledního půl roku poklesly ceny ropy o více než 45 procent. Pokud by to tak zůstalo, bude to znamenat, že bude daleko méně lukrativní těžit ropu ze Severního moře, přestože tam jsou zásoby ještě mnoha miliard barelů. Povede to k rozkladu skotského ropného průmyslu.

Robin Allan, generální ředitel firmy Premier Oil, varoval tento týden, že skotský ropný průmysl "je na pokraji kolapsu", protože se "na základě těchto cen ropy skoro vůbec nedá vydělávat". Pokud zůstane cena ropy nižší než 70 dolarů, budou zrušeny plánované nové investice do skotského ropného průmyslu ve výši 16 miliard liber.

Jestliže zůstane cena ropy kolem 60 dolarů za barel, bude to znamenat, že ropné společnosti ve Skotsku budou muset uzavírat provoz. Jakmile se těžba přeruší, už ji nebude možné obnovit.

0
Vytisknout
14058

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2014