Mohlo by vítězství Syrizy v Řecku vést k všeobecné změně evropské politiky?

22. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Politikou utahování opasků tvrdě poškozené Řecko stojí před všeobecnými volbami, které zřejmě vyhraje strana, která jednoznačně odmítá politiku škrtů. Pokud v řeckých předčasných volbách v novém roce skutečně zvítězí radikální levicová strana Syriza, dojde bezpochyby k pokusům udusit tento experiment hned při narození, píše komentátor deníku Guardian Owen Jones.

Škrty v Řecku napáchaly obrovské škody. Čtvrtina jeho obyvatelstva je nezaměstnaná, chudoba se zvýšila z 23 procent na 40,5 procenta, veřejné služby jako zdravotnictví byly zdecimovány, i když poptávka vzrostla. Země zaznamenala politickou polarizaci, kterou mnozí srovávají s výmarským Německem. Neonacistický Zlatý úsvit měl v určitou dobu volební podporu 15 procent obyvatelstva, ta naštěstí nyní poklesla jen na polovinu toho čísla.

Syriza má nyní podstatný náskok před vládnoucí středopravicovou Stranou nové demokracie. Syriza požaduje vyjednávání o řešení. Chce, aby byla uspořádána celoevropská konference o zadluženosti a aby byla část dluhu Řecka odepsána tak, jako se to stalo s Německem r. 1953. Syriza argumentuje, že dluh Řecka by se měl splácet prostřednictvím hospodářského růstu, nikoliv prostřednictvím škrtů. Požaduje evropský investiční plán, který by podpořila investiční banka, dále přísný boj proti vyhýbání se placení daní, které je v řecké společnosti široce rozšířené, dále zavedení nouzového programu zaměstnanosti, zvýšení minimální mzdy a obnovení odborářského vyjednávání o platových podmínkách. Ve spolupráci s protiškrtovými silami, jako je španělská strana Podemos, požaduje Syriza, aby EU zrušila ochromující politiku škrtů, přešla ke kvantitativnímu uvolňování a k hospodářskému růstu.

Establishment v Řecku i v EU se ovšem proti tomuto všemu ostře staví. Řecku vláda v letech 1967-1974 ultrapravicová junta a protilevicové postoje jsou stále ještě hluboce zakořeněny v řeckém státě. Není vyloučeno, že by mohlo dojít po volbách k puči proti vítězné Syrize. Šíří se také pověsti, že jestliže v Řecku zvítězí Syriza, EU mu odebere veškeré financování. Někteří levicoví kritikové poukazují na to, že reformy, které navrhuje Syriza, jsou neuskutečnitelné v eurozóně a že Řecko bude muset eurozónu opustit.

Řecko proto zoufale potřebuje solidaritu, míní britský komentátor. Je nutno hájit suverenitu a demokracii, ať útok proti ní přichází zevnitř, či zvenčí. Vznik vlády strany Syriza by mohl podpořit protiškrtové hnutí v mnoha jiných zemích, například ve Španělsku je šance, že by volby v roce 2015 vyhrála strana Podemos.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8492

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2014