V Chorvatsku se uprostřed hluboké hospodářské krize konají prezidentské volby

28. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Sedmapadesátiletý sociálnědemokratický prezident Ivo Josipović má jediného vážného protikandidáta: Kolindu Grabara-Kitaroviće z hlavní opoziční konzervativní strany HDZ.

Neočekává se, že by nějaký kandidát získal více než 50 procent hlasů, takže se zřejmě bude konat 11. ledna druhé kolo chorvatských prezidentských voleb.

Josipović je populární prezident, který byl zvolen v předchozích prezidentských volbách na základě přislibů, že bude bojovat proti korupci. Chorvatsko se 4,2 miliony obyvatel, jehož ekonomika především závisí na turistice, zůstává po šesti letech hospodářské krize jednou z nejslabších členských zemí EU. Nezaměstnanost dosahuje v Chorvatsku téměř 20 procent, polovina mladých Chorvatů je nezaměstnaná a stádní dluh dosahuje téměř 80 procent chorvatského HDP.

Sociálnědemokratická vláda je obviňována, že neprovedla reformy neefektivního chorvatského státního sektoru a nezlepšila investiční prostředí. Josipović je do určité míry ohrožen nepopularitou chorvatských sociálních demokratů a má omezené pravomoci. Kdyby ve volbách zvítězil Grabar-Kitarović, posílilo by to postavení konzervativní strany HDZ, která je nyní v Chorvatsku nejpopulárnější.

Grabar-Kitarović, 46, je bývalý ministr zahraničí a evropských záležitostí a bývalý náměstek generálního tajemníka NATO.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5488

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2014