"Kohokoliv kromě Číňanů!" Malgašští dělníci žádají nové nadřízené

19. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Dělníci čínského cukrovaru na Madagaskaru, kde minulý týden dlouhodobé pracovní spory přešly v nepokoje s nejméně čtyřmi mrtvými, mají jediný požadavek, který je třeba splnit, aby se vrátili do práce: "Nechceme Číňany. Nechceme pracovat pro Číňany," říká Leon Clement, dělnický zástupce v podniku Sucoma.

"Před vládními ministry slibují, že nám dají více práv, ale nikdy to neudělají!"

Bernard Jerome, další z 2 000 osob zaměstnaných v závodě Sucoma v Morondavě na západním pobřeží ostrova Madagaskar, říká: "Žádáme stát, aby našel nové partnery. Cokoliv, jen ne Číňany."

Dělníci si stěžují, že dostávají asi 30 eur měsíčně, pár vybraných dostalo zvláštní privilegia, ale ostatní čelí ponižování a nátlaku.

Po několikaměsíčních sporech v listopadu došlo na násilí. Dva čínští zaměstnanci byli zraněni a zařízení továrny poškozeno.

Minulý týden po zatčení dvou dělnických představitelů byli při potyčkách s policií dva lidé zabiti a devět zraněno. Následující den došlo k ubodání příslušníka bezpečnostní služby a vojáka, kteří hlídali továrnu.

Kromě toho byli usmrceni dva policisté, když jejich motocykl přejel nákladní automobil.

Asi dvacet čínských řídících pracovníků bylo evakuováno do hlavního města Antananariva, poté co jejich byty byly vyloupeny. Došlo také k vyloupení skladů s cukrem.

Čínský majitel, který v roce 1997 zachránil státní podnik před krachem, oznámil, že bude od vlády žádat náhradu škod.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9255

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2014