Viktor Orbán se obává Majdanu

7. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

V Maďarsku trvají protivládní protesty a neslábnou, podpora vlády mezi veřejností klesá. Vystrašená vládní strana Fidesz chce zakázat výstavbu stanových táborů.

Donedávna mocný Fidesz začal mít opravdový strach z z vypuknutí sociálních nepokojů. Chce zabránit obsazení strategických bodů v Budapešti a oznámil přijetí zákona, který zakazuje stavět během demonstrací stany.

Jen málokdo věří ujišťování, že návrh nemá nic společného s protivládními demonstracemi, zejména proto, že minulý pátek opět tisíce Maďarů požadovali opuštění proruské politiky.

Lászlo Csizmadii z vládou dotované organizace Fórum občanské jednoty (COF) obviňuje protestující, že jsou to "zločinci" údajně financovaní Spojenými státy, kteří usilují o "svržení demokratického systému".

Páteční demonstrace, která šéfa COF tak rozzuřila, přitom nebyla velká - do ulic vyšlo 5 000 Maďarů - ale byla to jen další z řady akcí tohoto typu v posledních měsících, Podpora vládní strany Fidesz klesla na nejnižší úroveň za několik let. V prosinci by jí dalo hlas 26% voličů, o 12% méně než v listopadu.

Pokles popularity premiéra Orbána, kterého nyní podporuje 33% Maďarů stejně jako šéfa ultrapravicového Jobbiku Gábora Vónu, začal v říjnu. Tehdy Orbán navrhl nové daně, které naštvaly desítky tisíc Maďarů. Ačkoliv premiér od nepopulární daně z internetu ustoupil, pokles popularity už se nezastavil. Významně se na tom podepsaly korupční skandály členů jeho strany, které odhalilo americké velvyslanectví v Budapešti.

Zvýšením popularity vlády byl původně pověřen Arpád Habony, jeden z nejbližších Orbánových poradců. Nicméně tento úmysl rychle vyprchal. Média mu připisují nápad na povinné testování studentů, politiků a novinářů, kteří protestují proti vládě, ohledně užívání drog. Kromě toho se stal symbolem bohatství politické třídy.

Přepych, v němž žijí vládnoucí politici, se stal častým tématem maďarským médií. Může za to mj. Orbánův rozkol s oligarchy, kteří vlastní média.

Nicméně Orbán zatím může klidně spát. Maďaři dosud nezapomněli na skandál bývalé socialistické vlády a levicová opozice má stále o deset procent nižší preference než Fidesz.

Podrobnosti v polštině: ZDE

0
Vytisknout
11399

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2015