Afghánští pomocníci doufají, že budou žít v Německu

9. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Mnoho afgánských spolupracovníků bundeswehru je v ohrožení a doufá, že jim bude umožněno vycestovat do Německa. Také Omid S. sní o „království Německo“. Nikdo však místní zaměstnance nepřipravuje na realitu. Za peníze, které jsou v Afghánistánu považovány za královský příjem, v Německu nepřežije. Článek přinesl německý deník Handelsblatt, píše Miroslav Hrubý.

Omid S. však dosáhl svého cíle : smí se svými dvěmi malými syny a manželkou vycestovat do Německa. Od roku 2012 pracuje tento 28letý Afgánec kromě jiného jako tlumočník pro bundeswehr v severním Afganistanu a patří k doposud více jak 440 místním zaměstnancům vojsk, kteří dokázali přesvědčit bundeswehr, že jsou v Afghánistánu ohroženi.

Afgánci však nejsou připravováni na pobyt ve své nové vlasti. Omid S. nebude jediný, kdo nepřijede do Německa s falešnými představami a pak mu hrozí rozčarování. Omid S. by rád slyšel údajné staré německé rčení, které reprodukuje takto : „Když chceš vidět, jak se žije v království, běž do Německa.“

Afgánec také slyšel, že v Německu dostane každý „390 eur nebo dolarů na osobu“, což odpovídá téměř přesně sazbě Hartz IV, tedy 391 eur pro samoživitele. Ve skutečnosti mají místní zaměstnanci při jejich příjezdu do Německa stejný nárok na sociální dávky jako Němci.

Místní zaměstnanci bundeswehru zpravidla vydělávají mezi 350 a 500 eur měsíčně, což je v jedné z nejchudších zemí světa hodně peněz. Sociální dávka Hartz IV však ve Frankfurtu nad Mohanem, kde by se nejraději Omid S. usadil, protože má přátele v Giessenu, sotva postačí na přežití, čemuž však on nerozumí.

Celý text v němčině ZDE.

Komentář Miroslava Hrubého:

Bundeswehr v rámci nezákonného nasazení v Afganistanu využil tyto lidi ke svým účelům. Každý ví, nebo měl by vědět, že tito lidé jsou v očích Talibanu zrádci islámu a zaslouží si smrt, včetně jejich rodin. Proto je podle mne povinností spolkové vlády, která zapříčinila nasazení bundeswehru, se o tyto lidi postarat a nabídnout jim status pobytu a současně jim vysvětlit, kam až mohou dojít v Německu s 391 eur za měsíc. Současně je jim nutno říci, že Německo je křesťansky orientovaná země, kde islám nemá stejnou roli jako v Afghánistánu. Dále je jim nutno říci, že nevzdělaná pracovní síla nikde nezíská pracovní místo, na kterém by si vydělala na své živobytí. Pak se tito lidé mohou rozhodnout, zda chtějí přijet, anebo raději zmizet v Afghánistánu.

0
Vytisknout
7384

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2015