Odtajněné dokumenty odhalují zoufalou snahu Bank of England zachránit bankovní systém

7. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Dnes byl odhalen plný rozsah nouzových opatření centrální banky Bank of England s cílem zabránit kolapsu bankovního systému. Dochází totiž ke zveřejnění dosud tajných dokumentů, které ukazují zoufalé úsilí ze dne na den udržovat nad vodou britské banky během finanční krize.

Kromě HBOS zachráněné Loydem a Royal Bank of Scotland, která v roce 2008 musela dostat státní podporu, totéž akutně hrozilo také bance Alliance & Leicester. Po čtyřletém boji s britským ministerstvem financí bylo také odhaleno, jak špatně byla britská centrální banka připravena na nejhorší finanční kolaps v moderní historii a jak vysoce postavení představitelé během krize měnili názory na efektivitu regulačního systému.

Dokumenty pokrývají období od září 2007 do poloviny roku 2009. Ukazují mimo jiné, že vedení banky bylo udržováno v nevědomosti o stavu kolabující banky Northern Rock až do okamžiku, kdy byla centrální banka nucena poskytnout jí nouzovou půjčku. Centrální banka si také pochvalovala, jak dobře funguje tripartitní systém regulace společně s ministerstvem financí a správou finančních služeb, přestože Northern Rock málem zkolabovala.

Nouzový výbor vedení banky zvaný Transco založený po krizi banky Northern Rock se sešel sedmkrát, než v říjnu 2008 byla schválena finanční pomoc bankovnímu systému a byly věnovány desítky miliard liber na záchranu kolabujících bank.

Banka také plně podporovala zvýšení státního dluhu sankcionované tehdejší labouristickou vládou a nepovažovala akci na záchranu bank za ohrožení solvence Velké Británie.

Před květnovými volbami tato odhalení podporují klíčovou argumentaci Labour Party, že zhoršení stavu veřejných financí v době finanční krize bylo odůvodněné s ohledem na záchranu bank.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9918

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2015