Chce Pelikán silou prosadit zákon, který je pro Rekonstrukci státu nepřijatelný?

15. 2. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ministryně spravedlnosti, nominovaná za hnutí ANO, podala demisi a na její místo má nastoupit její první náměstek, Robert Pelikán, opět nominovaný za hnutí ANO. Když se Martin Veselovský v rozhovoru s panem náměstkem ptal na to (stopáž 8:35), kde on – pan náměstek – vidí v budoucnu hlavní bod, v němž na rozdíl od paní ministryně přestane hledat konsensus a prosadí silou názor ministerstva, uvedl pan náměstek zákon o státním zastupitelství, v němž půjde proti názoru státních zástupců, především Pavla Zemana a Lenky Bradáčové.

Tedy nikoli exekuce, ale zákon o státním zastupitelství. Velmi bizarně pak na mne působilo, když Martin Veselovský pouštěl panu náměstkovi slova pana Faltýnka (stopáž 10:20), předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO o tom, jak hnutí ANO vadí, že ministerstvo spravedlnosti je příliš pomalé v prosazování zákonů z dílny Rekonstrukce státu a v nápravě exekučního zákona. Zkusil jsem si tedy najít, jaký postoj Rekonstrukce státu zastává vůči návrhu zákona o státním zastupitelství, jak ho navrhuje ministerstvo proti vůli státních zástupců. Rekonstrukce státu samozřejmě tento návrh zákona zásadně odmítá. Cituji stanovisko Rekonstrukce státu z 30.ledna 2015:

„Zákon zvyšuje vliv politiků na nejvyššího státního zástupce (§ 18). Smyslem návrhu bylo „emancipovat“ státní zástupce moci výkonné a posunout jejich nezávislost blíže k postavení soudců, kam systémově patří. Zákon místo toho ještě více uvolňuje (už tak příliš volné) ruce vlády při jmenování nejvyššího státního zástupce, zvyšuje pravomoci ministra spravedlnosti (který je v mnoha ohledech praktiky nadřízeným orgánem NSZ, viz § 43, odst. 2). Státní zastupitelství bude navíc povinno na vyžádání poskytovat ministrům informace o probíhajících trestních řízeních (§ 49). Toto pojetí je zcela v rozporu s doporučeními Rekonstrukce státu, stejně tak s posledním vývojem názorů na postavení žalobců v západní Evropě.“

Vypadá to tedy tak, že hnutí ANO chce vyměnit současnou paní ministryni za pana náměstka Pelikána z důvodu, že paní ministryně pomalu prosazuje zákony, navržené Rekonstrukcí státu, zatímco pan Pelikán jako svou prioritu vidí silové prosazení zákona, který je podle Rekonstrukce státu nepřijatelný. Není to úžasné svědectví o tom, jak hnutí ANO „maká“ a proč dosud nic s exekucemi a jinými klíčovými věcmi veřejného zájmu nic neudělalo?

Rozhovor Martina Veselovského s náměstkem ministryně spravedlnosti Robertem Pelikánem: ZDE

0
Vytisknout
8638

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2015