Analýza: Rusko střílelo na ukrajinskou armádu z ruského území

17. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Satelitní fotografie, digitální detektivní práce a sociální média poskytly důkazy, že Rusko střílelo na území Ukrajiny přes hranici, argumentuje studie

Když se staly ukrajinské armádní jednotky loni v létě na Ukrajině terčem zuřivého útoku, vojáci byli překvapeni a zděšeni obrovskou intenzitou tohoto útoku. "Separatisté" byli profesionálně organizovaní a nesmírně silní. Ukázalo se, že o separatisty nejde.

Skupina britských investigativních novinářů využila digitálních technik, satelitních fotografií a sociálních médií. Shromáždila téměř stoprocentní důkaz, že dělostřelecká palba proti ukrajinským jednotkám pocházela z ruského území.

Rusko je už dlouho obviňováno, že posílá vojáky, munici a vojenská vozidla na pomoc separatistům v bojích proti ukrajinské armádě. Avšak tohle je něco jiného. Investigativní novinářská skupina Bellingcat analyzovala tvar kráterů ze satelitních fotografií na třech bojištích, kde se loni v létě ukrajinská armáda stala terčem mimořádně divošských útoků a vystopovala trajektorie střel zpět do pravděpodobných postavení, odkud byly odpáleny. Na těch místech identifikovala spálenou zemi a stopy pneumatik na satelitních fotografiích, odpovídající ruským raketometům.

S jedinou výjimkou novináři identifikovali odpalovací pozice na ruském území. A stopy pneumatik z palebných postavení a do nich vedou do ruského vnitrozemí, což je důkazem, že šlo o ruské rakety, nikoliv o ukrajinské separatisty, kteří by přešli na ruské území. Na fotografiích téhož terénu pořízených před útokem nejsou žádné stopy po pneumatikách ani tam není spálená země.

Nezávislý vojenský forenzní expert varoval, že přesnost analýzy kráterů pro určení směru, z něhož se střílelo na základě satelitních fotografií je vědecky neprokázaná. Dodal však, že fotografie ruských palebních postavení na ruské straně hranice jsou přesvědčivé a vyvolávají otázky, co tam ruské těžké zbraně dělaly.

V předchozí investigaci sledovala skupina Bellingcat, která se specializuje na analýzu fotografií, pohyb raketometu Buk, který vyfotografovali členové veřejnosti nedaleko místa, kde havarovalo malajské letadlo MH17 v den, kdy bylo sestřeleno. Skupina Bellingcat dokázala, že raketomet Buk byl součástí ruské jednotky.

Skupina Bellingcat také zveřejnila výzkum týkající se používání munice, včetně chemických zbraní, v syrské občanské válce.

Ve svém novém vyšetřování použití dělostřelectva na Ukrajině se skupina Bellingcat zaměřila na tři bitvy v červenci, kdy promoskevští separatisté zatlačili zpět ukrajinskou ofenzívu, která do té doby ovládla velkou část rusko-ukrajinské hranice. Ofenzívu separatistů podporovalo dělostřelectvo, které vyhnalo ukrajinskou armádu z doněckého a luhanského regionu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13683

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2015