Na východní Ukrajině sílí boje

17. 2. 2015

čas čtení 4 minuty

(Pro)ruské a vládní ukrajinské jednotky bojují o kontrolu nad městem Debalceve. Ukrajinská armáda tvrdí, že vzbouřenci na ni za posledních 24 hodin stříleli 112krát.

Nejméně 5 ukrajinských vojáků bylo od vyhlášení příměří v neděli usmrceno a 25 jich bylo zraněno, uvedl vojenský mluvčí Vladislav Selezněv. Většina bojů se soustřeďuje na město Debalceve, kde vzbouřenecké dělostřelectvo odřízlo tisíce ukrajinských vojáků od hlavní ukrajinské fronty nedaleko Artemivsku. (Pro)ruské jednotky se už dlouhé týdny snaží ovládnout město Debalceve, kde je železniční uzel spojující hlavní vzbouřenecká města Doněck a Luhansk.

Počet útoků na Debalceve se ve srovnání s předchozími dny zvýšil. Používají všechny druhy zbraní," řekl jiný vojenský mluvčí Anatolij Stelmach. Dělostřelecká palba zničila v pondělí v Debalceve policejní stanici, uvedl tamější šéf regionální policie Vjačeslav Abroskin na Facebooku.

Vzbouřenecký předák Alexander Zacharčeno řekl o víkendu, že jeho jednotky budou dodržovat příměří všude, ale ne v Debalceve. Kyjev opakovaně popírá, že by město Debalceve bylo odříznuto, navzdory tomu, že je to fakt.

Pokračuijící boje zastavily realizaci mírového plánu na obou stranách. Selezněv uvedl, že Kyjev nemůže stáhnout těžké zbraně, dokud vzbouřenci nepřestanou střílet, a vojenský mluvčí samozvané Doněcké lidové republiky zdůraznil, že on nestáhne těžké zbraně, dokud nenastane "plné příměří".

Obě strany měly stáhnout tanky, dělostřelecké baterie a raketomety a vytvořit od pondělí o půlnoci nárazníkovou zónu.

Vyjednavač z Doněcku Denis Pušilin uvedl v pondělí, že (pro)ruské jednotky nabídnou "zelený koridor", jímž mohou ukrajinská vojska z Debalceve odejít "bez zbraní a bez vozidel". Avšak ukrajinský prezident Petro Porošenko takové návrhy minulý týden v Minsku odmítl.

Debalceve je v podstatě zcela izolováno od ostatních ukrajinských jednotek. Skupina ukrajinských vojáků, které se podařilo v neděli z Debalceve uniknout, svědčila o tom, že navzdory příměří byla jejich kolona sedmi nákladních vozidel terčem těžkého ostřelování ze vzbouřeneckých postavení a dvě vozidla byla zničena. Vojáci uvedli, že více než 60 procent města Debalceve je zničeno neustálými požáry a dělostřeleckým ostřelováním a kyjevská vojska tam jsou v pasti - dochází jim munice a zásoby.

Řidiči sanitek, kteří se snaží proniknout do Debalceve, svědčili o tom, že silnice spojující město s hlavní ukrajinskou linií i pole kolem ní byla zaminována a vzbouřenci střílejí na veškerá vozidla, pohybující se po tomto patnáctikilometrovém prostoru země nikoho. Od 8. února je nemožné tuto silnici používat.

Národní garda v Artemvisku má jen čtyři sanitky, poté, co čtyři další zničila dělostřelecká palba a dvě další byly zničeny minami. Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě byl odepřen přístup do města Debalceve.

Od vyhlášení příměří utrpěly ukrajinské jednotky také ztráty v bojích o městu Šyrokine u Mariupolu, kde docházelo v pondělí k útokům dělostřeleckými granáty.

Pokračující boje vyvolaly také diplomatické napětí. Ruský prezident Vladimír Putin hovořil o příměří telefonicky v neděli večer s prezidentem Porošenkem, s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Evropská unie vydala v pondělí nový seznam sankcí, na němž je i populární ruský zpěvák a poslanec Iosif Kobzon, kterému říkají ruský Frank Sinatra, mimo jiné prý i kvůli jeho vazbám na mafii, které popírá.

Navzdory sankcím a bojům v pondělí dosáhl rubl nejvyšší hodnoty vůči dolaru za poslední měsíc - zjevně v důsledku vyhlášení příměří a zvýšení ceny ropy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7939

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2015