Vraždou Borise Němcova Rusko překročilo Rubikon

1. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Žádné z předchozích politických vražd v Rusku nebyly řádně vyšetřeny, píše se v redakčním komentáři deníku Guardian. Avšak zavražděním Borise Němcova Rusko překročilo Rubikon, protože je to první politická vražda od té doby, kdy se Vladimír Putin rozhodl proměnit Rusko v iredentistickou expanzionistickou mocnost, která nyní pro Evropu zosobňuje vážné bezpečnostní problémy. Právě tak, jak Putinův režim ukázal na Ukrajině, že nebude tolerovat svobodnou volbu sousední země připojit se k euroatlantickým strukturám, založeným na demokratických normách a raději zahájí válku, než aby to připustil, tato politická vražda vysílá signál, že se Rusko proměnilo v ještě temnější, utlačitelštější místo.

Tím, že podřídil vyšetřování Němcovovy smrti své přímé kontrole, zajistil Putin, že nebude v rámci tohoto vyšetřování nikdy zveřejněno nic nepříznivého o něm samotném ani o jeho režimu. Je to výmluvnou známkou koncentrace moci v Rusku, když je práce policie a soudnictví tak otevřeně podřízena moci prezidenta.

Už několik minut po Němcovově smrti běžela kremelská propagandistická mašinérie na plné obrátky. Putin sám okamžitě označil vraždu za "provokaci", jejímž cílem mělo být poškodit jeho pověst. Po smrti paní Politkovské se Putin vyjádřil, že byla příliš nedůležitá na to, aby ji stálo za to usmrtit, takže nikdo nemůže vinit ani jeho, ani jeho mocenské struktury. Je lehké porozumět tomu, proč řekl Boris Němcov v rozhovoru 10 dní před svou smrtí, že se obává, že ho Putin nechá zabít. Němcov byl připraven stát se šéfem ruského liberálního hnutí. Připravoval také ke zveřejnění podrobné odsouzení Putinova angažmá ve válce na Ukrajině.

Usmrcení Borise Němcova, ať už ho Vladimír Putin přímo nařídil nebo ne, vrhá kruté světlo na nacionalistický režim, živený propagandou, který ruský prezident vytvořil, režim, v němž se umlčení nezávislého demokratického hlasu téměř stává trofejí, předávanou vládci. Putin učinil základní charakteristikou své vlády vést celostátní kampaně nenávisti vůči těm, kteří jsou považováni za "zrádce", způsobem, který připomíná éru stalinismu. Němcov byl usmrcen přímo pod kupolemi Kremlu, v té části Moskvy, která je saturována bezpečnostními kamerami. To vypovídá leccos o pocitu beztrestnosti vrahů. A o strachu, který mají v úmyslu šířit.

Kompletní komentář v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9103

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2015