Levicový Observer o smrti Borise Němcova

1. 3. 2015

čas čtení 6 minut

Zůstává otevřenou otázkou, zda Němcova zavraždil stát anebo skryté nacionalistické síly, spojené s ním. Asi se to nikdy nedovíme. Informační kanály ovládané Kremlem už vytvořily celou řadu konspiračních teorií. Jsou součástí cynické postmoderní mediální strategie, kterou kremelští političtí technologové přivedli k dokonalosti. Cílem této strategie je smíchat to, co je pravda, s tím, co pravda není, aby pravda zmizela.

Pouhých několik hodin, než byl v pátek večer zastřelen nedaleko Kremlu, Boris Němcov poskytl rozhlasový rozhovor. Rozhlasová stanice Echo Moskvy ho pozvala, aby hovořil o nejnovější opoziční demonstraci, kterou zorganizoval a která se měla konat dnes v neděli.

Je pravda, že úřady vyhnaly demonstraci do čtvrti Maryino, na předměstí paneláků ze sovětské éry na vzdáleném jihovýchodě. Němcov věděl velmi dobře, že se demonstrace nedostane do televizního zpravodajství, i kdyby se jí účastnily tisíce lidí. Suše poznamenal, že mu nebylo dovoleno vystoupit v ruské státní televizi už osm let.

Přesto však je tato demonstrace důležitá a nutná, řekl. Je to příležitost pro Moskvany, aby projevili svou opozici vůči Vladimíru Putinovi. Demonstrace, nazvaná "Jaro", byla částečně protestem proti tomu, jak špatně Kreml spravuje ruské hospodářství a jak vede domácí politiku do slepé uličky. Měla to být demonstrace proti krizi.

Němcov poukázal na to, že současný model obřích státních korporací, spravovaných nekompetentními byrokraty, selhal. Němcov požadoval decentralizaci. Některé peníze, které nyní konzumuje chtivá Moskva, by měly jít do provincií. Vláda by měla vydávat více peněz na zdravotnictví a méně na válku. Velká část Ruska se podle něho rozpadá.

Němcov byl také nejotevřenější kritik Putinovy tajné války na Ukrajině. Je možné, že se Krym chtěl připojit k Rusku, uvedl Němcov, avšak způsob, jímž byl tento poloostrov loni anektován - pomocí maskovaných ozbrojených mužů, kteří okupovali krymský parlament - porušil mezinárodní právo. Na místě nebyli řádní pozorovatelé, dodal.

Bylo to v devadesátých letech, kdy se stal Němcov poprvé známým na ruské politické scéně jako guvernér města Nižnij Novgorod. Jako reformista, liberál a stoupenec Borise Jelcina se stal náměstkem ruského premiéra. Právě během této éry, řekl Němcov v pátek v rozhlase, zaručila Moskva Ukrajině územní celistvost. Oplátkou za to se Ukrajina vzdala jaderných zbraní.

Němcov dodal, že má "dokumentární" důkazy, že na východní Ukrajině tajně bojují a umírají ruští vojáci. Bylo to toto tvrzení, podpořené trvalým proudem rakví, které se v noci vracejí z válečných zón v Doněcku a v Luhansku - které ho zřejmě stálo jeho život. Němcov napsal četné brožury, výjimečné texty obsahující pravdu v zemi, která je obětí oficiálních lží. V jedné z nich, nazvané "Putin: Zúčtování" obvinil ruského prezidenta a jeho kruh z rozsáhlé korupce.

Podle jeho přítele Ilji Jašina pracoval Němcov na další explozivní brožuře, která měla odhalit roli, jakou hraje pravidelná ruská armáda ve vzbouřenci okupovaném Donbasu. Minulou sobotu policie zkonfiskovala Němcovovy hard disky.

Zůstává otevřenou otázkou, zda Němcova zavraždil stát anebo skryté nacionalistické síly, spojené s ním. Asi se to nikdy nedovíme. Informační kanály ovládané Kremlem už vytvořily celou řadu konspiračních teorií. Jsou součástí cynické postmoderní mediální strategie, kterou kremelští političtí technologové přivedli k dokonalosti. Cílem této strategie je smíchat to, co je pravda, s tím, co pravda není, aby pravda zmizela.

Co je však nesporné, je že za poslední rok Putin vytvořil v Rusku atmosféru hysterie a nenávisti, kterou šíří intenzivní imperiální propaganda. Státní televize neustále ukazuje hrstku odvážných liberálů, kteří kritizují Putinovu ukrajinskou válku, jako americké špiony a příslušníky páté kolony. Ve své posledním rozhovoru Němcov vysvětlil, že je ruský vlastenec - avšak člověk, který považuje ruskou vlajku za "symbol svobody" od sovětské tyranie.

Dnes v neděli se shromáždí desetitisíce lidí na místě, kde byl Němcov zastřelen. Byl usmrcen na dohled od Kremlu a chrámu sv. Vasila Blaženého. Jeho vrazi, jak se zdá, zvolili toto místo vraždy záměrně. Obraz Putinova oponenta, jak leží mrtvý na ulici nedaleko neosobních zdí zosobňujících ruskou moc - vypráví svůj vlastní šokující příběh.

Během posledních deseti let Němcov prakticky zmizel z veřejného života, neboť Putin potlačil opoziční strany. Avšak Němcov se nevzdával. Jeho vražda připravila Rusko o originální, odvážný a osobitý kritický hlas, a to ve chvíli, kdy se Rusko proměňuje z poloautoritářského státu v klasickou diktaturu. Je to děsivý čin. Zdá se, že Putinův režim stále více spoléhá na metody mafie: zabíjení, unášení rukojmích, systém absolutní korupce. Jiným klíčovým požadavkem na plánované nedělní demonstraci mělo být propuštění politických vězňů.

Je velmi nepravděpodobné, že by Němcovovi vrazi byli kdy potrestáni. Vrazi jiných kritiků Kremlu jsou stále na svobodě. Mezitím charakterizoval Putinův mluvčí Dmitrij Peskov Němcova jako někoho, kdo není v podstatě o nic důležitější než obyčejný ruský řadový občan. Obdobně se Putin vyjádřil o smrti aktivistky za lidská práva Anny Politkovské, poté, co byla zastřelena v roce 2006.

Co by měl Západ dělat? Západní sankce ohledně Ukrajiny jsou víceméně neefektivní. Avšak EU a USA dosud odmítaly zavést osobní sankce a zmrazit velká zahraniční konta superbohatých příslušníků ruské elity. Nyní nastal okamžik, kdy by se s tím mělo začít.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9481

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2015