Írán označil Obamův požadavek na zmrazení jaderného programu za "nepřijatelný"

3. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Írán dnes ústy ministra zahraniční Zarífa odmítl "nepřijatelný" požadavek amerického prezidenta Baracka Obamy, aby nejméně na deset let zmrazil kontroverzní části jaderného programu. Řekl, že rozhovory budou pokračovat a Teherán usiluje o dohodu.

"Írán nepřijme přehnané a nelogické požadavky," prohlásil ministr podle agentury Fars. Podle něj je Obamovo stanovisko vyjádřeno v "nepřijatelných a výhrůžných formulacích".

Ministři zahraničí obou zemí druhým dnem jednají ve Švýcarském Montreux, zatímco Obama prohlásil pro Reuters, že se Írán musí zavázat k ověřitelnému zastavení kontroverzních jaderných aktivit alespoň na deset let, pokud má být dosaženo dohody.

Cílem jednání je přesvědčit Írán, aby se omezil v oblasti jaderného programu výměnou za uvolnění sankcí, které těžce poškozují jeho ekonomiku.

USA a někteří jejich spojenci, zejména Izrael, podezírají Írán, že používá civilní jaderný program ke krytí vojenského s cílem vyrobit jaderné zbraně. Írán to popírá a tvrdí, že jeho program slouží mírovým účelům, jako je výroba elektřiny.

Koncem března vyprší lhůta pro dosažení rámcové dohody a v červnu pro závěrečný dokument ohledně jaderného programu. Írán si přeje rychlé zrušení sankcí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5378

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2015