Novodobí nevolníci

13. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Autentická zkušenost "zaměstnance", z dneška a přímo ze života. Studentka, které vedu studijní práci, vykládá o tom, jak těžké je najít zaměstnání. Když už nějaké najde, buď se ji snaží zaměstnavatel zneužít ještě před tím, než vůbec nastoupí, nebo přichází na pohovor na práci, ze které se vyklube něco úplně jiného, samozřejmě horší činnost za horší platové podmínky. Nebo může pracovat za potupných podmínek, pod dohledem vševidoucího velkého bratra. Co je nejhorší, říká "takhle je to ale všude". Naprostá rezignace na to, že vydírání, psychický nátlak hraničící s terorem a nuzné pracovní podmínky jsou něco nepřípustného. Je to prostě všude...

Příklad první. Zaměstnavatel, právní kancelář, hledá sekretářku. Přijde několik uchazeček, kterým je ovšem u pohovoru sděleno, že pozice sekretářky je obsazená, ale že k dispozici je jiná: v call centru pro vyřizování exekucí. Call centrum je někde ve sklepě, kde budete celý den sedět a za stovku na hodinu absolvujete desítky psychicky vyčerpávajících hovorů s lidmi v exekučním řízení. Neberte to.

Příklad druhý. Renomovaná nadnárodní firma hledá zaměstnance do marketingového oddělení. Pozve si uchazeče a nechá je projít pěti koly přijímacího řízení. V posledním kole dostanou ti nejvytrvalejší úkol: máte projít několik prodejen, tam pořídit fotky a získat informace o sortimentu, přístupu prodavačů atp. Typický mystery shopping, který se zcela běžně dělá. Problém je, že firma k tomu zneužívá uchazeče o práci, jimž nic nezaplatí.

Příklad třetí. Pracujete v obchodě, běžně 12 hodin denně. Nemůžete si sednout. Když se třeba jdete napít a trvá to déle než obvykle, okamžitě volají lidé, se kterými se nikdy nevidíte, ale oni vás vidí. Celá prodejna je pod dohledem velkého bratra. Velký bratr vás arogantně seřve, jakto, že jste se tak zdrželi. Velký bratr také hlídá, zda se pohybujte v přísně vymezeném sektoru a pokud ne, volá a napomíná vás. 

Pokud ale chcete práci a nemáte možnost nabídnout unikátní dovednost, zkušenost, kontakty nebo další směnitelné hodnoty, stejně nějakou vezmete. Můžete pouze doufat, že budete mít štěstí a míra nevolnictví bude snesitelná. Protože žijete v přesvědčení, podloženém zkušeností, že je to prostě všude. 

0
Vytisknout
16971

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2015