Tisková zpráva

Svobodu médiím, varujeme před "ohrožením jejich nezávislosti"

16. 4. 2015

čas čtení 7 minut

Vydáváme tiskovou zprávu platformy Svobodu médiím, která včera zveřejnila svůj manifest, v němž varuje před prorůstání politické a ekonomické moci do médií a před údajným politickým tlakem na veřejnoprávní média. Publikujeme také nezbytný komentář k této iniciativě.

Zástupci širokého spektra občanských i profesních organizací a veřejně známé osobnosti představili v Senátu iniciativu s názvem Svobodu médiím - Platforma pro nezávislost a pluralitu sdělovacích prostředků.

Na tiskové konferenci ji uvedli advokátka Hana Marvanová, univerzitní pedagog Tomáš Klvaňa, scénárista David Smoljak, předseda Syndikátu novinářů Adam Černý, šéf Herecké asociace Jiří Hromada, senátoři Jiří Šesták, Zdeněk Papoušek a Václav Láska.

Účastníci tiskové konference varovali před prorůstáním politické a mediální moci, a rovněž kritizovali zastrašování médií veřejné služby, zejména České televize a Českého rozhlasu, ze strany politiků. Platforma bude prosazovat odpolitizování Rad dohlížejících na tato média. Bude rovněž usilovat o zamezení střetu zájmů v důsledku vlastnictví klíčových médií členy exekutivní moci. Takové vlastnictví považuje platforma za neslučitelné s působením ve vládě.

„Je nepřípustné, aby veřejnoprávní média byla i nadále pod politickým tlakem. Chystaná novela zákona o České televizi a Českém rozhlase musí zajistit odpolitizování Rad, jež na tato média dohlížejí,“ řekla Marvanová.  

„Je pro demokracii nesmírně škodlivé, když místopředseda vlády a jeden z nejbohatších lidí v zemi, vlastní klíčová média, která týdně oslovují víc než milion čtenářů, posluchačů a diváků. Takový politik má neuvěřitelný náskok před ostatními politiky. Je to obdobné, jako kdyby ze svého hradil mzdy některých policistů a soudců, kteří by třeba právě vyšetřovali činnost jeho firem,“ uvedl Klvaňa a dodal, že nejde o útok na konkrétní osobu, ale o velký systémový problém.

Senátor Jiří Šesták, který platformu podpořil, prohlásil, že vítá angažmá občanské společnosti v této věci a témata, která položila na diskusní stůl, jsou podle něj velmi důležitá. "Politici se musí učit respektovat svobodu veřejných médií jako jeden z pilířů demokracie,” řekl senátor Šesták. Platforma Svobodu médiím bude se svými myšlenkami a návrhy seznamovat senátorské a poslanecké kluby, média a širokou veřejnost v Praze a po celé republice.

Výbor platformy: Jaroslav Anděl, Adam Černý, Jiřina Dienstbierová, Petr Havlík, Jiří Hromada, Tomáš Klvaňa, Adam Komers, Hana Marvanová, Jan Payne, Jakub Pitroň, Břetislav Rychlík, David Smoljak a Olga Sommerová.

Osobnosti podporující platformu: Alena Dernerová, senátorka, Libor Grubhoffer, rektor Jihočeské university, Tomáš Halík, prezident Křesťanské asociace, Jan Hančil, rektor AMU, František Janouch, zakladatel a předseda SR Nadace Charty 77, Petr Kolář, bývalý velvyslanec, Václav Láska, senátor, Libor Michálek, senátor, Jaroslav Miller, rektor Univerzity Palackého v Olomouci, Zdeněk Papoušek, senátor, Jiří Pospíšil, poslanec Evropského parlamentu, Jiří Šesták, senátor, Ljuba Václavová, dokumentaristka, Leoš Válka, ředitel DOX a další osobnosti.

Organizace podporující platformu: Vraťte nám stát, Syndikát novinářů, Veřejnost proti korupci, Rada pro mezinárodní vztahy, Herecká asociace, ARAS, Asociace profesionálních divadel, Nadace Josefa Luxe, OS Media, Slovo o slově a Podhradí

Prohlášení Svobodu médiím!

Platforma pro nezávislost a pluralitu sdělovacích prostředků

Svobodná, pluralitní a nezávislá média představují v demokratické společnosti nezpochybnitelnou kontrolu moci, a proto by měla být od této moci jasně oddělena. Tuto roli dnes ohrožuje rostoucí koncentrace vlastnictví médií, stupňující se prorůstání mediální, ekonomické a politické moci. Současně jsme svědky mocenského nátlaku politických a byznysových skupin na oslabení či přímou likvidaci nezávislosti médií veřejné služby, České televize a Českého rozhlasu.

Platforma pro nezávislost a pluralitu sdělovacích prostředků vzniká jako projev aktivní občanské sebeobrany. Cíl Platformy je pro kvalitu demokracie zásadní – prosadit změny zákonů, které posílí svobodu médií:

1. V první řadě jde o nezávislost veřejnoprávních médií na politických stranách a státní moci. Je nutné, aby zákon o České televizi a Českém rozhlase zajistil, aby Rady těchto institucí, které jsou nástrojem kontroly občanů, nadále nebyly jmenovány na základě politické volby v Parlamentu. Rady musí být složeny z respektovaných autorit. Musí být vybaveny pravomocemi, které jim umožní vykonávat kontrolu nad plněním poslání médií veřejné služby, aby byl omezen nepřípustný politický vliv a zajištěna autonomie na komerčním úspěchu.

Komerční stanice oslovují své diváky a posluchače především jako zákazníky inzerentů, veřejnoprávní média se k nim obracejí jako k občanům. Právě proto je útok na koncesionářské poplatky hazardem a vážným ohrožením zákonem zaručené veřejné služby občanům České republiky i autonomního postavení národních médií. Budou-li výrazně oslabena média veřejné služby, budou to občané, proti kterým se kroky politiků obrátí. Nejde jen o zpravodajství, byl by to trest pro českou filmovou a dokumentární tvorbu, tradici animovaných a dětských filmů, pohrdání více než devadesátiletou tradicí rozhlasovou. Šlo by o ničení paměti národa, jeho kulturní identity. Byl by to trest menšinám, handicapovaným, příznivcům sportu i vážné hudby či lidové kultury, trestání regionů i našich dětí. Pro sociálně slabší skupiny obyvatel je rozhlas i televize mnohdy jedinou dobře dostupnou kulturou, službou, zábavou, vzděláváním a orientací v komplikované době.                                 

2. Stejně důležité je také omezit koncentraci vlastnictví sdělovacích prostředků a zabránit propojení mediální a politické moci. Pluralita a nezávislost médií je předpokladem dvou základních lidských práv – práva na svobodu projevu a práva na informace. Podle čl. 11 Listiny základních práv Evropské unie má „Každý má právo na svobodu projevu. Toto právo zahrnuje svobodu zastávat názory a přijímat a rozšiřovat informace nebo myšlenky bez zasahování veřejné moci a bez ohledu na hranice. Svoboda a pluralita sdělovacích prostředků musí být respektována.“ Jedině svobodná média oddělená od politické moci mohou sehrát roli pojistky demokracie.

Změny zákonů chce Platforma prosadit ve spolupráci s občanskou společností, odbornou veřejností i akademickou sférou. Vyzýváme poslance a senátory, aby se k tomuto úsilí připojili. Opačné kroky vnímáme jako nebezpečnou snahu o zabrání veřejného prostoru, která může přeměnit naši demokracii v autoritativní režim.

0
Vytisknout
7082

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2015