OBSE: Počet případů porušení příměří na Ukrajině narůstá

15. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Zvláštní monitorovací mise OBSE na Ukrajině sledující dodržování dohody Minsk II. hlásí "masivní nárůst" počtu porušení příměří, zejména kolem Doněcku a obce Šyrokyne. Boje pokračují i na jiných úsecích fronty, ale mají sporadický charakter, zatímco ve zmíněných dvou oblastech se bojuje nepřetržitě.

Kromě bojů v Doněcku a Šyrokyne byla mise 11. dubna svědkem bojů v obci Pisky 15 km severozápadně od centra Doněcku kontrolované vládními jednotkami a Žabunki 14 km severozápadně od Doněcku. Zaznamenala palbu dělostřelectva a minometů, které měly být podle dohody o příměří staženy. Skutečná linie kontaktu se pohnula na východ směrem k oblasti kontrolované "Doněckou lidovou republikou" v oblasti Žabunki a "Volvo centra", odkud nedávno "povstalci" vytlačili ukrajinskou armádu. Později byly zaznamenány boje také v obci Spartak kontrolované "DNR" a u dolu Butorskaja kontrolovaného prokyjevskými oddíly.

Podle pozorovatelské mise její členové zaznamenali 11. dubna mezi 9:35 a 13:10 1166 explozí, z nichž zhruba 30% bylo způsobeno nasazením těžkého dělostřelectva, minometů nebo palbou tanků, zatímco zbytek připadal na protiletadlové kulomety, těžké kulomety a ruční zbraně.

13. dubna mise mezi 04:55 a 10:30 zaznamenala 263 explozí v okruhu 5-12 km od Doněcku, odpovídajících lokalitám Spartak a doněckému letišti. Kolem Spartaku byl pozorován kouř. Podobné pozorování proběhlo temtéž odpoledne, přičemž přibližně polovina z 296 explozí se ozývala z okolí obce Pisky kontrolované vládními jednotkami, kde hoří několik budov a boje byly zaznamenány také kolem obcí Avdějevka a Opytne kontrolovaných vládními jednotkami.

Pozdě odpoledne bylo pozorováno 484 případů narušení příměří s použitím všech typů zbraní kromě raketometů a tankovou bitvu v okolí doněckého letiště.

Mise navštívila šest skladišť těžké dělostřelecké výzbroje ukrajinské armády a ověřila, že většina vybavení se tam nachází, což odpovídá dohodě o stažení těžké výzbroje, přičemž i sériová čísla odpovídají. Chyběla nicméně tři tažená děla, údajně používaná "k výcvikovým účelům".

Východně a jižně od Doněcka a severně od Luhanska na územích kontrolovaných Kyjevem a jihovýchodně od Luhanska na území "LNR" nicméně bylo zaznamenáno porušování dohody o stažení těžké výzbroje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6728

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2015