Jak poznat těch deset procent?

17. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Poslední inteligetní spolupracovník Miloše Zemana Hynek Kmoníček sdělil HN, že až 90 % výroků českého prezidenta není vhodné brát vážně ZDE. Uvedl také, že kdyby tato vyjádření vážně brát měl, měl by s tím profesionální problém. Jako příklad předložil nápad na přenesení českého velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma.

Otázka ovšem zní, jak by měl člověk poznat 10 % Zemanových výroků, jež byly myšleny opravdu s plnou vážností. (Každý na to může mít vlastní názor, já se například domnívám, že když vyjadřuje přání, aby se novináři utopili, nebo přeje smrt abstinentům a vegetariánům, patří to ke státnickým výrokům, jimž je třeba opravdu starostlivě naslouchat. Ale mohu se samozřejmě naprosto mýlit.)

Obávám se, že pokud někdo nevytvoří jakousi mentální centrifugu, na níž by prezidentova štěpná vyjádření obohatil tak, aby obsahovala nejméně 30 % relevantních tvrzení, z praktického hlediska je problém neřešitelný. Takže když Miloš Zeman otevře ústa, uděláte nejlépe, pokud budete očekávat výrok, jenž nedává žádný smysl. V devíti případech z deseti, jak tvrdí Kmoníček, nebudete zklamáni.

Co se týče zbytku, prostě se musíte bohužel smířit s tím, že nezodpovědný novinář géniův výrok pouze tupě zapsal.

Jenže co v životě je vlastně stoprocentní...

0
Vytisknout
10247

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2015